spot_img
14.1 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Βούτες Ηρακλείου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός – Μεγαλώνουν οι ρηγματώσεις και η ανησυχία των κατοίκων – rpn

 

 

 

Βούτες Ηρακλείου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός – Μεγαλώνουν οι ρηγματώσεις και η ανησυχία των κατοίκων

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τέθηκε και επισήμως τη Δευτέρα 28 Απριλίου ο οικισμός Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης, έπειτα από τις σοβαρές ρηγματώσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.

Ύστερα από επιτόπιους ελέγχους από τα τεχνικά κλιμάκια του Δήμου, εντοπίστηκαν δύο εκτεταμένες εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των κτισμάτων και των πολιτών της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 20 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές, με τις 9 από αυτές να κρίνονται επικίνδυνες προς κατάρρευση, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση σύστασης για άμεση απομάκρυνση των ενοίκων. Ήδη αρκετοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, άλλοι έχουν βρει προσωρινή στέγη σε συγγενικά πρόσωπα, ενώ μερίδα κατοίκων εξακολουθεί να παραμένει στην περιοχή, παρά τους κινδύνους.

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι ρηγματώσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται, με το έδαφος να εμφανίζει περαιτέρω αστάθεια συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.

Η εικόνα της περιοχής καταγράφηκε τόσο από επίγεια επιθεώρηση όσο και από εναέρια έρευνα με drone, ενώ η επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) αναμένεται εντός της ημέρας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πρόκειται πιθανότατα για τοπικό γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο προς το παρόν φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τις τεχνικές υπηρεσίες, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, ενώ ήδη καταρτίζεται σχέδιο αντιμετώπισης και υποστήριξης των πληγέντων.

Η κατάσταση στις Βούτες παρακολουθείται στενά, καθώς η προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η πρόληψη πιθανών περαιτέρω ζημιών.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη μπασκετμπολίστας της Α2: Μπήκε μεθυσμένος στις γραμμές του τρένου στην Ιερά Οδό και οδήγησε για 300 μέτρα – rpn

Χειροπέδες σε 28χρονο Αμερικανό μπασκετμπολίστα της Α2 κατηγορίας πέρασαν...

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

Στο εξωτερικό η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για την εξαφάνιση

Στο εξωτερικό είχε διαφύγει η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε...

RPN.GR