spot_img
16.5 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Ξεκινά ο παγκόσμιος διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής στην Αθήνα “FIRST Global Challenge 2024” από 26 – 29/9 – rpn

 

 

 

Την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού μαθητικής ρομποτικής “FIRST Global Challenge 2024″ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου κήρυξαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παρουσία του καταξιωμένου, διεθνούς φήμης Αμερικανού εφευρέτη και ιδρυτή του FIRST Global Dean Kamen.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν, μετά την ανακοίνωση του φετινού θέματος του διαγωνισμού “Feeding the Future – Τροφοδοτώντας το Μέλλον”, ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε: «Η διοργάνωση του First Global Challenge 2024 στην Αθήνα κρύβει πολλούς συμβολισμούς που μας γεμίζουν χαρά. Η χώρα μας γέννησε του Ολυμπιακούς Αγώνες θέτοντας στο επίκεντρο, την αναγνώριση της άσκησης σώματος και πνεύματος. Οι εποχές αλλάζουν, το πνεύμα παραμένει αποκτώντας νέο περιεχόμενο. Σήμερα φιλοξενούμε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ο οποίος αναδεικνύει τη σημασία του πνεύματος, των νέων ιδεών και λύσεων στην ψηφιακή εποχή. Σε μία εποχή που η αλγοριθμική σκέψη μπορεί να αποτελέσει τη λύση όχι μόνο σε ζητήματα τεχνολογικής φύσης αλλά και σε απλές, καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε, όπου απαιτείται να πάρουμε αποφάσεις. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ρομποτικής. Επιπλέον είναι μια απάντηση σε ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, του εθισμού στην “οθόνη”. Τεχνολογία για να δημιουργούμε εργαλεία και να αναζητούμε λύσεις και όχι παθητική τεχνολογία, που απαιτεί μόνο την κίνηση του αντίχειρα, βλέποντας βίντεο που μας προτείνει ο αλγόριθμος. Θέλω να συγχαρώ τον Υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την ομάδα του για την εξαιρετική προετοιμασία που έχουν κάνει».

Από μεριάς του, ο Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον κατά την ανακοίνωση της φιλοξενούσας χώρας για τη φετινή διοργάνωση, δήλωσε: «Πρόκειται για έναν διαγωνισμό διεθνούς εμβέλειας που κάθε χρόνο εμπνέει δεκάδες χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως, μαθητές από σχολεία κάθε χώρας του κόσμου, να διαγωνιστούν και να εκπροσωπήσουν τη σημαία τους σε αυτόν τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την τιμή ως χώρα, ως Ελλάδα, ως Αθήνα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, να τη φιλοξενούμε εδώ. Φέτος ο πλανήτης και ειδικά η περιοχή μας, βιώνει μια πολύ μεγάλη περίοδο έντασης και θα δείτε τις επόμενες τρεις μέρες, μέχρι και την Κυριακή που έχουμε την τελετή λήξης, ότι αυτές οι χώρες οι οποίες σε άλλο επίπεδο, σε στρατιωτικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να συγκρούονται, στο επίπεδο των μαθητών και της νέας γενιάς μπορούν να συνεργάζονται και να δείχνουν στην πράξη τι σημαίνει το Ολυμπιακό Πνεύμα στην ιστορικότητά του. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε και σαν Κυβέρνηση και σαν Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι μέσω της τεχνολογίας, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών, μέσω της ρομποτικής, φέρνουμε στην Ελλάδα πάνω από 190 εθνικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από τα καλύτερα μυαλά αυτών των χωρών, με σκοπό να βοηθήσουμε ώστε να φτιαχτεί μια νέα γενιά που θα δει διαφορετικά την επόμενη μέρα αυτού του κόσμου».

Με τη σειρά του ο κ. Dean Kamen τόνισε: «Αύριο, στις 26 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα δεν θα είναι απλά μια πόλη στον κόσμο, αλλά όλος ο κόσμος σε μια πόλη. Ενώνοντας νέους καινοτόμους από όλο τον κόσμο για να επικεντρωθούν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η βιωσιμότητα, καλλιεργούμε τις δεξιότητες και τις αξίες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αρμονικού μέλλοντος. Η Αθήνα, με την πλούσια ιστορία της στην πνευματική και πολιτιστική ανταλλαγή, είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτό το παγκόσμιο γεγονός».

Απηύθυναν επίσης χαιρετισμό:

 

  • ο κ. Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιώς,
  • η κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας,
  • η κ. Κατερίνα Κασκανιώτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΡΤ,
  • ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer του OTE Group of Companies,
  • ο κ. Bill Karnazesμέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Viohalco και Chief Corporate Services Officer του Ομίλου

Αυτή την εβδομάδα

Επιτήδειοι απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό από ηλικιωμένη – Σύλληψη 35χρονου

Εκατόν σαράντα έξι χρυσές λίρες και περίπου 4.000 ευρώ...

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γεύσεις που… δεν παίζουν- Ραντεβού στο Mamas το Σάββατο

Ένα βράδυ με άρωμα παρέας, ψητού και μουσικής Αν ψάχνεις...

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, παραχώρησε την καρέκλα του στη… μελλοντική δήμαρχο

Με την πιο γλυκιά «καλημέρα» ξεκίνησε η ημέρα του...

ΝΕΑ

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

Πώς φαίνεται η αφρικανική σκόνη από ψηλά – Ορατή ακόμη και από το διάστημα

  Σχεδόν εξωπραγματικές ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Κρήτη...

RPN.GR