spot_img
18.6 C
Rafina
Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2026
spot_img

Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους – rpn

 

 

 

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Να τρέξουμε για το εμβόλιο γρίπης»

Για την έξαρση της εποχικής γρίπης, την ανάγκη εμβολιασμού, αλλά και για τα νέα προγράμματα πρόληψης υγείας μίλησε στο ΕΡΤnews η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση πιο οργανωμένης και ανθρώπινης πρόληψης.

Η ίδια κάλεσε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα ηλικιωμένους και όσους έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους, να σπεύσουν να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς το νέο στέλεχος προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση. Τόνισε ότι η διάθεση του εμβολίου είναι δωρεάν από τα φαρμακεία, ενώ για το ενισχυμένο εμβόλιο των άνω των 65 απαιτείται ιατρική συνταγή. Όπως ανέφερε, οι φετινοί εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, με το Υπουργείο να συνεχίζει την προσπάθεια μέχρι τον Ιούνιο.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο κορονοϊός παραμένει υπαρκτός και συνέστησε εμβολιασμό σε ανοσοκατεσταλμένους και πολίτες με ευπαθείς παθήσεις, σημειώνοντας ότι τόσο τα εμβόλια Covid όσο και της γρίπης μπορούν να γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος δωρεάν φαρμακευτικής αγωγής και υποστήριξης για 30.000 δικαιούχους ενηλίκους με πολύ υψηλό δείκτη μάζας σώματος (37% και άνω του 40%). Οι πρώτοι 13.000 λαμβάνουν ήδη ενημερωτικά SMS με παραπεμπτικό για ενδοκρινολόγο ή παθολόγο σε δημόσιες δομές, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Υπογράμμισε ότι οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε φάρμακα αλλά και σε δωρεάν διατροφική συμβουλευτική, με αυστηρή προϋπόθεση συμμόρφωσης· διαφορετικά, η αγωγή θα διακόπτεται.

Η αναπληρώτρια Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τις γιορτές ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης νεφρικής δυσλειτουργίας, ενώ για το 2026 προγραμματίζονται νέα προγράμματα για τον καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής ενίσχυσης της πρόληψης στο ΕΣΥ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ανησυχητικό φαινόμενο του αυτοτραυματισμού στους νέους, αποκαλύπτοντας ότι καταγράφονται ακόμη και περιστατικά σε παιδιά μόλις 9 ετών. Με βάση τα στοιχεία, ένας στους έξι νέους 17 έως 24 ετών αυτοτραυματίζεται συστηματικά, με το Υπουργείο να θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Η εικόνα που περιέγραψε είναι καθαρή: περισσότερη πρόληψη, περισσότερη υποστήριξη, λιγότερη σιωπή απέναντι σε προβλήματα υγείας που μέχρι τώρα κρύβονταν πίσω από «κλειστές πόρτες».

Αυτή την εβδομάδα

Σύλληψη επικίνδυνου κακοποιού στη Ραφήνα – Διωκόταν με Ερυθρά Αγγελία για ανθρωποκτονία

Καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη ενός επικίνδυνου κακοποιού έπαιξε η...

Γιώργος Μυλωνάκης: Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο σύζυγος της Τίνας Μεσσαροπούλου

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εκτάκτως ο Γιώργος Μυλωνάκης, σύζυγος της...

Τηλεφωνικές απάτες σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη: Η νέα μέθοδος της “Ραδιενέργειας” και πώς να προστατευτείτε

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ανατολική Αττική, καθώς οργανωμένα κυκλώματα...

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία – Βήμα-βήμα η διαδικασία για ραντεβού

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση των παλιών...

ΝΕΑ

Γιώργος Μυλωνάκης: Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο σύζυγος της Τίνας Μεσσαροπούλου

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εκτάκτως ο Γιώργος Μυλωνάκης, σύζυγος της...

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία – Βήμα-βήμα η διαδικασία για ραντεβού

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση των παλιών...

Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 15/4

Αναλυτικά τα ζώδια σήμερα, Τετάρτη 15/4 Φίλε μου Κριέ, η...

Θανατηφόρο τροχαίο στον Ασπρόπυργο: Νεκρός οδηγός μηχανής στη λεωφόρο ΝΑΤΟ

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (15/04) στη...

RPN.GR