Καλώς ήρθες στο μέλλον. Ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία 3D εκτυπώνει 500 τόνους μπριζόλες το μήνα. Η εταιρεία Redefine Meat θα προμηθεύει τα γερμανικά εστιατόρια με τυπωμένα φιλέτα. Περίπου 110 γερμανικά εστιατόρια αγοράζουν ήδη «κρέας» από την Redefine Meat. “Για να ξεκινήσει η διαδικασία 3D εκτύπωσης κρέατος, οι επιστήμονες κάνουν βιοψία σε μια παρτίδα βλαστοκυττάρων ζώων ανάλογα με τον επιθυμητό τύπο κρέατος – βοδινό, χοιρινό, πουλερικά, ακόμα και ψάρι. “
Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια υποβάλλονται στη διαδικασία του in vitro πολλαπλασιασμού, κολύμβησης σε θρεπτικό νερό, ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά σε έναν βιοαντιδραστήρα ελεγχόμενο από το κλίμα. Κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, αυτά τα κύτταρα αναπαράγονται, αλληλεπιδρούν και διαφοροποιούνται σε λίπος και μυϊκά κύτταρα που σχηματίζουν Το χέρι του ρομπότ στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα ακροφύσια για να δοσολογήσει αυτή την πάστα που μοιάζει με ίνες από εκτρεφόμενο κρέας σε λεπτά στρώματα το ένα πάνω στο άλλο. Ο βραχίονας ακολουθεί τις οδηγίες του υποβληθέντος ψηφιακού αρχείου χρησιμοποιώντας λογισμικό σχεδιασμού με τη βοήθεια υπολογιστή, CAD, για να αναδημιουργήσει το σωστό σχήμα και τη δομή του προβλεπόμενου κρέατος.
Το τρισδιάστατο τυπωμένο υλικό κρέατος πρέπει να είναι κολλώδες και ταυτόχρονα αρκετά ισχυρό για να αναδημιουργήσει ένα δομικό μοντέλο με ακριβή αντιγραφή ιστών ανάλογα με τον τύπο και το κομμάτι κρέατος.
Πηγή :
Nikos Felekis