spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Μαρουσάκης: Nέο κύμα κακοκαιρίας με τροπικά χαρακτηριστικά

 

 

 

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με μια ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως από την κακοκαιρία Elias: «Η ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σποράδες, θα δέχονται κατά διαστήματα μεγάλο όγκο νερού. Ήδη προς τη βόρεια Εύβοια μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν κοντά στους 200 τόνους νερού το στρέμμα».

Σημειώνει, δε, πως δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την κακοκαιρία και από την Παρασκευή ενδεχομένως να πάρει τροπικά χαρακτηριστικά:

«Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα.

Οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου».

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙΡΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από νωρίς το πρωί σήμερα και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ.

Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σποράδες, θα δέχονται κατά διαστήματα μεγάλο όγκο νερού. Ήδη προς τη βόρεια Εύβοια μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν κοντά στους 200 τόνους νερού το στρέμμα!!!

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αργή μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα όπου εδώ και μέρες στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο παίρνοντας συνεχώς υγρασία και ενέργεια από τα θερμά του νερά.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Το όλο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του αφήνει από τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγες ώρες εως και χοντρό χαλάζι συνοδεία μεγάλου αριθμού αστραπών – κεραυνών, δε φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη χώρα μας.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα έντονα, την τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη.

Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα.

Οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου.

Το όλο σύστημα φαίνεται να τείνει να συμπεριφερθεί σαν μια έντονη κυκλωνική ροή αντίστοιχη με αυτή που συναντάμε στους Κυκλώνες τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε ότι αφορά την αντίστοιχη θαλάσσια έκταση που θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί.

Η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο που παρουσιάζεται έντονα στα δικά μας προγνωστικά συστήματα τις τελευταίες ώρες.

Ακολουθούν χάρτες για τον όγκο νερού αλλά και τους ανέμους όπου αποτυπώνεται η έντονη κυκλωνική ροή που πάει να σχηματιστεί δυτικά της Κρήτης».

 

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR