spot_img
11.3 C
Rafina
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Χρυσό μετάλλιο για Έλληνες φοιτητές που σχεδίασαν το πρώτο DNA υπολογιστή

 

 

 

Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στον διαγωνισμό «iGEM Competition» που διοργανώνει το MIT στη Βοστώνη .

Ειδικότερα, μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών, διακρίθηκε η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019. Η αξιολόγηση έγινε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Την ομάδα υποδέχθηκε και συνεχάρη ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης την Τρίτη στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας. Η ομάδα έχει καταγράψει μία ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. POSEIDON, το «χρυσό» πρότζεκτ.

Η ομάδα σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

«Με το έργο της, η iGEM Thessaloniki καθιέρωσε μια καινοτόμα εργαστηριακή μέθοδο που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοιατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσης» ανέφερε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ομάδα ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός iGEM αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης πραγματικού ερευνητικού έργου ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο και παρακινούν τους συμφοιτητές τους να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο. 

Επιστημονικά Υπεύθυνοι της Ομάδας iGEM 2019 είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Μιχαήλ Αϊβαλιώτης (κύριος επιστημονικός υπεύθυνος) και ο Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος. Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών ήταν η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζαλάκη.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2019 είναι οι:  

– Αθανασιάδου Αλίκη, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ  

– Ιωαννίδης Απόστολος, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

  – Καραβά Κυριακή, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

  – Μαλαθούνης Χαράλαμπος, Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ

  – Μαλιούρης Ιωάννης, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

  – Μεγαγιάννης Πλάτων, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ  

– Μωυσιάδου Σοφία, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ  

– Χαναγκιάν Κριστίνε, Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών ΔΙ.Π.Α.Ε.

  Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στον κλάδο της συνθετικής βιολογίας και την ανάπτυξη μίας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας. Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ:lifo.gr

Αυτή την εβδομάδα

Φωτιά τώρα στα Σπάτα: Καίγεται αποθήκη επιχείρησης με αθλητικά είδη

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (22/2) σε αποθηκευτικό...

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 22/2

Η σημερινή Κυριακή Κριέ μου, σε καλεί να ρίξεις ρυθμούς...

Ραφήνα: πλημμύρισε από κόσμο, χρώματα και κέφι η κεντρική πλατεία

Στην αποκριάτικη γιορτή. που διοργάνωσε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, η...

ΚΔΑΠ Μαραθώνας: 6 χρόνια λειτουργίας!

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Μαραθώνος, συμπληρώνουν φέτος...

50.000 καρναβαλιστές 190 πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού – Κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Πάτρα

Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, εμπνεύσεων, μεταμφιέσεων, καπέλων, αξεσουάρ, αλλά...

ΝΕΑ

Φωτιά τώρα στα Σπάτα: Καίγεται αποθήκη επιχείρησης με αθλητικά είδη

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (22/2) σε αποθηκευτικό...

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 22/2

Η σημερινή Κυριακή Κριέ μου, σε καλεί να ρίξεις ρυθμούς...

Ραφήνα: πλημμύρισε από κόσμο, χρώματα και κέφι η κεντρική πλατεία

Στην αποκριάτικη γιορτή. που διοργάνωσε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, η...

ΚΔΑΠ Μαραθώνας: 6 χρόνια λειτουργίας!

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Μαραθώνος, συμπληρώνουν φέτος...

50.000 καρναβαλιστές 190 πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού – Κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Πάτρα

Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, εμπνεύσεων, μεταμφιέσεων, καπέλων, αξεσουάρ, αλλά...

Γονείς και παιδιά: Πειθαρχία χωρίς φόβο και ενοχή

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας Οι περισσότεροι γονείς δεν...

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία – Νέο μοντέλο

Σειρά σημαντικών αλλαγών φέρνει το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας...

RPN.GR