spot_img
16.5 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Πολυτεχνείο: Πως ο Θανάσης Βέγγος φυγάδευσε και διέσωσε δεκάδες τραυματίες φοιτητές στις 18/11/1973 – rpn

 

 

 

Μια συγκλονιστική και ελάχιστα γνωστή ιστορία, που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973 και τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου, φέρνει στο φως η «Ζούγκλα». Πρωταγωνιστές αυτής της ηρωικής νύχτας ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, γνωστός ως «ο καλός μας άνθρωπος», και ο γιατρός Πέτρος Πέτρου. Οι δύο αυτοί άνθρωποι έσωσαν δεκάδες τραυματισμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων εκείνης της νύχτας.

Ένας από τους διασωθέντες, ο καθηγητής Φραγκίσκος Κουνάνης, που γεννήθηκε κατά σύμπτωση στις 18 Νοεμβρίου, μνημονεύει ακόμη και σήμερα τους σωτήρες του. Πενήντα ένα χρόνια μετά, αναφέρεται με συγκίνηση στη συμβολή τους, τονίζοντας ότι τους οφείλει τη ζωή του. Σε ανάρτησή του στο Facebook, περιγράφει εκείνη τη δραματική νύχτα: «Ποτέ δεν θα ξεχαστείτε αδέρφια, ούτε εκείνη η νύχτα που οι λύκοι σώπασαν γιατί ούρλιαζαν οι απάνθρωποι δολοφόνοι. Από το ξεκίνημα, 14-15-16 Νοεμβρίου, ως τη μαύρη μέρα της 17ης, και μέχρι το ξημέρωμα της 18ης, όταν μέσα στα αποκαΐδια βρήκαμε τον γιατρό Πέτρο Πέτρου που άνοιξε το ιατρείο του για να μας σώσει».

Συνεχίζει μνημονεύοντας τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος, με ένα παλιό κίτρινο αυτοκίνητο, μετέφερε τραυματίες στα σπίτια τους ή στους δικούς τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους όχι μόνο ασφάλεια, αλλά και παρηγοριά. «Μαζί με τον γιατρό, ο Θανάσης Βέγγος μας σκέπαζε και μας έδινε ελπίδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη θυσία τους», αναφέρει ο Κουνάνης.

Η ιστορία αυτή φωτίζει την αθέατη πλευρά των γεγονότων του Πολυτεχνείου, υπενθυμίζοντας τις πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, μέσα από τη δράση τους, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη μνήμη όσων επέζησαν.

Αυτή την εβδομάδα

Επιτήδειοι απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό από ηλικιωμένη – Σύλληψη 35χρονου

Εκατόν σαράντα έξι χρυσές λίρες και περίπου 4.000 ευρώ...

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γεύσεις που… δεν παίζουν- Ραντεβού στο Mamas το Σάββατο

Ένα βράδυ με άρωμα παρέας, ψητού και μουσικής Αν ψάχνεις...

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, παραχώρησε την καρέκλα του στη… μελλοντική δήμαρχο

Με την πιο γλυκιά «καλημέρα» ξεκίνησε η ημέρα του...

ΝΕΑ

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

Πώς φαίνεται η αφρικανική σκόνη από ψηλά – Ορατή ακόμη και από το διάστημα

  Σχεδόν εξωπραγματικές ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Κρήτη...

RPN.GR