spot_img
15.2 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Νέο Σύστημα στο Πρόγραμμα «Προσωπικός Γιατρός» – rpn

 

 

 

Με στόχο την άμεση κάλυψη κενών θέσεων από ιατρούς σε όλη την Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή νέο σύστημα για το πρόγραμμα «Προσωπικός Γιατρός». Το νέο πλαίσιο εγκρίθηκε μέσω Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενισχύοντας το θεσμό και αναβαθμίζοντας τη λειτουργία της υποχρεωτικής θητείας νέων ιατρών.

Δηλώσεις Ηγεσίας Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:
«Από την αρχή της θητείας μου, δήλωσα ότι η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι προτεραιότητά μας. Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών σε Περιφερειακά Ιατρεία και άγονες περιοχές είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Μέσα από μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε από το καλοκαίρι, έχουμε ήδη δει σημαντική βελτίωση. Με το νέο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού, επιταχύνουμε τη διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων, παρέχοντας στους πολίτες την άμεση πρόσβαση σε γιατρούς όταν τους χρειάζονται».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη υπογράμμισε:
«Το νέο σύστημα εκσυγχρονίζει τον θεσμό του “αγροτικού ιατρού”, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική κάλυψη των κενών θέσεων. Οι πολίτες θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς περιττή ταλαιπωρία».

Τι Αλλάζει στο Πρόγραμμα «Προσωπικός Γιατρός»

Με τη νέα ρύθμιση, ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής θητείας των ιατρών υπαίθρου αναμορφώνεται, εξυπηρετώντας τις ανάγκες πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε ολόκληρη τη χώρα.

  • Ευελιξία στη Θητεία: Οι προσωπικοί ιατροί υποχρεωτικής θητείας θα καλύπτουν πλέον τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές, με τη θητεία να διαρκεί ένα έτος.
  • Αυτόματο Σύστημα Κάλυψης Θέσεων: Εισάγεται ένα ανοιχτό, ευέλικτο σύστημα που επιτρέπει στους ιατρούς να υποβάλλουν αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καταργώντας τη χρονοβόρα διαδικασία των δύο ετήσιων προκηρύξεων.
  • Μείωση Γραφειοκρατίας: Το νέο σύστημα μειώνει τις καθυστερήσεις στην πλήρωση κενών θέσεων, διευκολύνοντας την άμεση κάλυψή τους σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας.
  • Προτιμήσεις Θέσεων: Οι γιατροί μπορούν να δηλώνουν έως και τρεις ή πέντε θέσεις προτίμησης, εξασφαλίζοντας την καλύτερη αντιστοίχιση θέσεων με τις ανάγκες της ΠΦΥ.

Στόχος της Μεταρρύθμισης

Το Υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προχωρώντας σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Οι αλλαγές διασφαλίζουν ότι οι κενές θέσεις στις δομές ΠΦΥ, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, θα καλύπτονται ταχύτερα και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά».

4o

Αυτή την εβδομάδα

Διεθνή έκκληση/προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Η Κλιματική Κρίση στοιχίζει 10εκ. ζωές ετησίως

Διεθνή έκκληση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για...

Μυτιλήνη: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Τα 20 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού...

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Μεγάλη Τρίτη – οι 11 Βουλευτές της Δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Επισπεύδεται η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 11...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΝΕΑ

Μυτιλήνη: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Τα 20 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού...

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΘΑΛΠΟΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Νέα Μάκρη: Αναβολή δράσης

Η προγραμματισμένη διαγενεακή δράση δημιουργίας αναβάλλεται, καθώς τα ΚΔΑΠ...

Εφηβεία είναι… να καίγεσαι και να ψάχνεσαι ταυτόχρονα!

Η εφηβεία δεν εξηγείται εύκολα. Μάλλον βιώνεται. Και όταν...

Όταν το Ψέμα γίνεται Φυλακή

Οι άνθρωποι, πριν πουν ψέματα στους άλλους, έχουν ήδη...

RPN.GR