Το Υπουργείο Υγείας έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» για την αποζημίωση ενός μοναδικού καινοτόμου φαρμάκου για τη νόσο του Πάρκινσον, το οποίο χορηγείται πλέον με υποδόρια έγχυση. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς, καθώς μέχρι σήμερα η θεραπεία απαιτούσε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι για την τοποθέτηση ειδικής συσκευής έγχυσης, μια διαδικασία επεμβατική και συχνά ψυχοφθόρα για τους πάσχοντες.
Η νέα μορφή χορήγησης του φαρμάκου αναμένεται να είναι διαθέσιμη από τον Μάιο και θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά για τη λήψη της θεραπείας, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των ασθενών με Πάρκινσον έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για σύγχρονες και λιγότερο επεμβατικές θεραπείες.
Η υποδόρια έγχυση του φαρμάκου προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μειώνοντας τις επιπλοκές και το άγχος που συνόδευαν τις παλαιότερες μεθόδους. Η καινοτομία αυτή αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου του Πάρκινσον, προσφέροντας ελπίδα και ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους.



































