spot_img
30.3 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Καταγγελία για “παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων” με τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης – RPN

 

 

Ένταση προκλήθηκε στις ελληνολιβυκές σχέσεις μετά την επίσημη καταγγελία της Λιβύης προς την Ελλάδα για “παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων” σχετικά με τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Η αντίδραση της Τρίπολης ήρθε λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Λιβύη, γεγονός που προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στο διπλωματικό επεισόδιο.

Η λιβυκή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει “έντονη ανησυχία” για την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε διεθνή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Κατά τη Λιβύη, ορισμένες από τις περιοχές αυτές βρίσκονται εντός θαλάσσιων ζωνών που παραμένουν αμφισβητούμενες και αποτελούν αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ χαρακτηρίζει τις ελληνικές ενέργειες “κατάφωρη παραβίαση” των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η Λιβύη καλεί την Ελλάδα να επιλέξει τη διπλωματική οδό και τον διάλογο, προειδοποιώντας ότι μονομερείς ενέργειες ενδέχεται να κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να απειλήσουν τη σταθερότητα της περιοχής. Σημειώνεται ότι η ρητορική της Λιβύης ευθυγραμμίζεται με εκείνη της Τουρκίας, ειδικά μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, το οποίο η Ελλάδα θεωρεί άκυρο και αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τη Λιβύη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Αυτή την εβδομάδα

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή – Πού αναμένονται 40άρια

Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την...

Σήμερα στη Νέα Μάκρη η κηδεία του Κώστα Σταμάτη

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Σταμάτη θα τελεστεί...

Πυρκαγιές: Αποζημίωση έως 100% για επισκευή ή ανακατασκευή κατοικιών από τον Σεπτέμβριο

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή...

Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς: Η προθεσμία, οι δικαιούχοι και τα λάθη που «κόβουν» την αίτηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για...

ΝΕΑ

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή – Πού αναμένονται 40άρια

Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την...

Σήμερα στη Νέα Μάκρη η κηδεία του Κώστα Σταμάτη

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Σταμάτη θα τελεστεί...

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι αλλάζει για 1,3 εκατ. επιχειρήσεις

Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων...

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου Αγαπητέ μου Κριέ, η...

Εύβοια: Σκύλος επιτέθηκε σε λουόμενους στο Λευκαντί – Τρεις τραυματίες

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Αυγούστου στην...

RPN.GR