spot_img
14.6 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Πανελλήνιες 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις Εισαγωγής – Την Παρασκευή τα αποτελέσματα

 

 

 

Μόλις δύο μέρες έμειναν για να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και να τελειώσει η αγωνία χιλιάδων μαθητών και μαθητριών της χώρας.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι Βάσεις Εισαγωγής πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Εκείνη την ημέρα οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας: https://results.it.minedu.gov.gr.

Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τέλος, οι λίστες των επιτυχόντων στα ΑΕΙ θα αναρτηθούν στα Λύκεια, αποκλειστικά με τον κωδικό τους και όχι με τα ονόματα.

Σημειώνεται πως για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, συνολικά 88.637 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, διεκδικώντας 68.788 θέσεις σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα.

Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις Εισαγωγής

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, δεν προβλέπονται σημαντικές μεταβολές στις βάσεις για την πλειονότητα των σχολών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Καθοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), με εκτιμώμενη πτώση περίπου 200 μορίων.
  • Μικρότερη πτώση της τάξεως των 50 έως 150 μορίων αναμένεται στο 3ο Πεδίο (Σπουδών Υγείας).
  • Αντίθετα, ανοδική πορεία φαίνεται να καταγράφουν τα 2ο και 4ο Πεδία (Θετικών Σπουδών και Οικονομίας-Πληροφορικής), με αυξήσεις 150 έως 200 μορίων, ιδιαίτερα σε περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου, όπου ενδέχεται να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη άνοδος.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

  • Νομικές σχολές: Μικρή πτώση 75-150 μορίων.
  • Φιλολογία Αθήνας: Μεγάλη πτώση 1.460 μορίων, λόγω μείωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
  • Ψυχολογία ΕΚΠΑ: Πτώση 95 μορίων.
  • Μαθηματικά & Φυσική Αθήνας-Θεσσαλονίκης: Πτώσεις από 5 έως 340 μόρια, μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με την επίδοση των υποψηφίων.
  • Ιατρικές σχολές: Αναμένονται μικρές πτώσεις – στην Αλεξανδρούπολη κάτω από 17.900 μόρια, στην Αθήνα γύρω στα 18.725.
  • Οδοντιατρικές – Φαρμακευτικές: Πτώσεις περίπου 90-100 μορίων.
  • Πολυτεχνεία: Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι ΕΜΠ: Άνοδος 120 μορίων.
  • Πολυτεχνείο Πάτρας: Άνοδος 380 μορίων.
  • Πληροφορική & 4ο πεδίο: Σημαντικές αυξήσεις, ιδίως λόγω της εξαιρετικής επίδοσης στο μάθημα της Οικονομίας.

Σημειώνεται πάντως πως η τελική διαμόρφωση των βάσεων θα εξαρτηθεί, όπως κάθε χρόνο, από τον αριθμό των υποψηφίων ανά πεδίο, τις επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη σειρά προτίμησης στις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου.

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR