spot_img
31.2 C
Rafina
Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
spot_img

ΜΙΔΑ Ακίνητα: Πρόστιμα έως 1000 ευρώ για όσους…«ξεχάσουν» να δηλώσουν τη μίσθωση ή τη δωρεάν παραχώρηση

 

 

 

Τσουχτερά πρόστιμα έως 1.000 ευρώ φέρνει το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το γνωστό ΜΙΔΑ, σε όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν τη μίσθωση ή τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων ή υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία για να λάβουν επιδόματα, επιδοτήσεις και ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή επιβάλλεται:

Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν δεν υποβληθεί δήλωση για την ενημέρωση του ΜΙΔΑ σχετικά με τη χρήση ακινήτου σε περίπτωση εκμίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης, εντός τριών μηνών από την έναρξη της μίσθωσης ή της παραχώρησης ή εντός δύο μηνών από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για αγροτικές επιδοτήσεις, όπου η ενημέρωση του ΜΙΔΑ θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για αγροτικές ενισχύσεις.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, εάν ο μισθωτής ή ο παραχωρησιούχος υποβάλει δήλωση με ανακριβή στοιχεία και αυτή χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων ή επιδοτήσεων.

Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν η δήλωση περιέχει ανακριβή στοιχεία αλλά δεν χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων ή επιδοτήσεων.

Το ΜΙΔΑ, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, δημιουργεί ψηφιακό φάκελο για κάθε ακίνητο στον οποίο θα αποτυπώνεται η ιδιοκτησία και η χρήση των ακινήτων με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων που θα συνδέει τους ιδιοκτήτες, τους χρήστες και τις φορολογικές υποχρεώσεις κάθε ακινήτου. Παράλληλα αποτελεί «ψηφιακή παγίδα» για όσους εμφανίζουν ανακριβή στοιχεία για να λαμβάνουν επιδόματα, ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς να είναι δικαιούχοι.

Η διάταξη προβλέπει ακόμα ότι όταν απαιτείται δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα για τη χρήση ακινήτου, πρέπει προηγουμένως να έχει υποβληθεί δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Συνεπώς, πριν δηλωθεί η χρήση του ακινήτου στο Μ.Ι.Δ.Α., πρέπει να είναι ενημερωμένα τα βασικά στοιχεία του ακινήτου.

Ανατροπές έρχονται από το 2027 και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς θα λαμβάνεται υπόψη και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται με βάση την πραγματική επιφάνεια των κτισμάτων.

Σήμερα, για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του Κτηματολογίου, του τίτλου κτήσης ή της οικοδομικής άδειας. Εάν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναγράφεται στο Κτηματολόγιο, στον τίτλο κτήσης ή στην οικοδομική άδεια ή έχει αλλάξει η χρήση του ακινήτου, τότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση την πραγματική επιφάνεια και την πραγματική χρήση.

Αυτή την εβδομάδα

Ο Δημήτριος Καράγιωργας είναι ο νέος προπονητής της Τριγλίας Ραφήνας

Ο Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γαλλία: Τρίχρονο παιδί βρέθηκε νεκρό στο αυτοκίνητο – Το… άφησαν εκεί οι γονείς εν μέσω καύσωνα

Ένα τρίχρονο παιδί βρέθηκε νεκρό μέσα σε αυτοκίνητο σε...

ΝΕΑ

Ο Δημήτριος Καράγιωργας είναι ο νέος προπονητής της Τριγλίας Ραφήνας

Ο Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Νέα Μάκρη: Ξεχωριστή γιορτή από τα ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος

Μια ξεχωριστή γιορτή γεμάτη ενέργεια, χαρά, δημιουργικότητα και αμέτρητα...

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων φοιτητών – Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2026

Στην ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων των υποψηφίων των...

RPN.GR