spot_img
25 C
Rafina
Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026
spot_img

Τρεις συλλήψεις για τις πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Βοιωτία – Στο μικροσκόπιο τα αίτια

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Ιόνιο και δύο στη Βοιωτία – Τεχνική αστοχία σε ιδιωτικό δίκτυο ανεμογεννητριών εξετάζεται για τη φωτιά που επεκτάθηκε στην Αττική

 

 

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κεφαλονιά και τη Βοιωτία. Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις, υπό συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Η μία σύλληψη αφορά τη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Πάστρα της Κεφαλονιάς. Οι άλλες δύο πραγματοποιήθηκαν για την πυρκαγιά της Βοιωτίας, η οποία εξαπλώθηκε προς τη Δυτική Αττική, αφήνοντας πίσω της δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα και ζημιές σε περιουσίες.

Σύλληψη για τη φωτιά στην Κεφαλονιά

Η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκε περίπου στις 23:20, προκαλώντας άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, του οποίου η ενδεχόμενη εμπλοκή στην εκδήλωση της φωτιάς διερευνάται.

Στο μέτωπο επιχειρούν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και οχήματα, με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ενεργοποιήθηκαν και εναέρια μέσα.

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς οδήγησε στην αποστολή διαδοχικών μηνυμάτων από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εκκενώθηκαν προληπτικά και τουριστικές εγκαταστάσεις στον Κατελειό. Πρώτο Θέμα

Πού στρέφονται οι έρευνες για τη Βοιωτία

Δύο ακόμη συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στη Βοιωτία και, ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους, επεκτάθηκε προς περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Από τις πρώτες ώρες, ειδικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πραγματοποίησαν αυτοψίες στα σημεία από τα οποία εκτιμάται ότι άρχισε η φωτιά. Ελήφθησαν καταθέσεις, συγκεντρώθηκε βιντεοληπτικό υλικό και συλλέχθηκαν ευρήματα από το πεδίο.

Στο σημείο μηδέν πραγματοποιήθηκε επιπλέον τεχνικός έλεγχος με τη συμμετοχή δικαστικού πραγματογνώμονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σπινθηρισμοί από αγωγούς εξετάζονται ως αιτία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της έρευνας, η φωτιά φέρεται να συνδέεται με ιδιωτικό δίκτυο που μετέφερε την ηλεκτρική ενέργεια ανεμογεννητριών προς το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Οι ισχυροί άνεμοι εκτιμάται ότι προκάλεσαν ταλάντωση των αγωγών και στη συνέχεια σπινθηρισμούς. Οι σπινθήρες φέρεται να έπεσαν στη βλάστηση, προκαλώντας την πρώτη εστία, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Η έρευνα στράφηκε στα πρόσωπα που ήταν αρμόδια για τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη και την ασφαλή λειτουργία του συγκεκριμένου δικτύου.

Ποιοι συνελήφθησαν

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθησαν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος φέρεται να είχε υπογράψει τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου, καθώς και ο εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η ποινική αξιολόγηση των στοιχείων και η τελική απόδοση ευθυνών ανήκουν στη Δικαιοσύνη.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης ο ιδιοκτήτης της εταιρείας των ανεμογεννητριών. Αναζητήθηκε εντός των χρονικών ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς να εντοπιστεί.

Συνεχίζεται η διερεύνηση

Η ΔΑΕΕ εξακολουθεί να εξετάζει τα τεχνικά δεδομένα, τις μαρτυρικές καταθέσεις και το διαθέσιμο οπτικό υλικό, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, η καταστροφή στη Βοιωτία και τη Δυτική Αττική είναι εκτεταμένη. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν την καμένη έκταση σε περισσότερα από 65.000 στρέμματα, ενώ η πλήρης αποτίμηση θα γίνει μετά τον έλεγχο του μετώπου. Ναυτεμπορική

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται σε επιμέρους εστίες, καθώς οι άνεμοι διατηρούν υψηλό τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.

Αυτή την εβδομάδα

Καιρός έως τις 10 Αυγούστου: Πού πλησιάζει τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία – Πότε εξασθενούν οι άνεμοι

Σταδιακή εξασθένηση των ισχυρών βοριάδων και νέα άνοδο της...

Σπάτα: Ζητείται Υπάλληλος Αποθήκης από Όμιλο εταιριών – αγγελία εργασίας

Ζητείται Υπάλληλος Αποθήκης από Όμιλο εταιριών που εδρεύει στην...

Ραφήνα: Νεκρός βρέθηκε ο ύπαρχος του «Superferry» μέσα στην καμπίνα του

Νεκρός μέσα στην καμπίνα του στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Superferry»...

Νέο σύστημα μόνιμων προσλήψεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω ΑΣΕΠ

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο πλαίσιο στελέχωσης των δημοτικών...

ΝΕΑ

Σπάτα: Ζητείται Υπάλληλος Αποθήκης από Όμιλο εταιριών – αγγελία εργασίας

Ζητείται Υπάλληλος Αποθήκης από Όμιλο εταιριών που εδρεύει στην...

Ραφήνα: Νεκρός βρέθηκε ο ύπαρχος του «Superferry» μέσα στην καμπίνα του

Νεκρός μέσα στην καμπίνα του στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Superferry»...

Νέο σύστημα μόνιμων προσλήψεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω ΑΣΕΠ

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο πλαίσιο στελέχωσης των δημοτικών...

Βαλίτσα στην Κυψέλη: Οι τελευταίες επαφές της Ελίζαμπεθ Ρος και ο άστεγος που αναζητούν οι Αρχές

Στην ανασύνθεση των τελευταίων ημερών της Ελίζαμπεθ-Τζέιν Ρος επικεντρώνεται...

Εκτεταμένος καθαρισμός στην κεντρική πλατεία Ραφήνας- Δελτίο τύπου του δήμου για το αυτονόητο

Σε εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και πλυσίματος της κεντρικής πλατείας...

Αρτέμιδα: Αναγνωρίστηκε η γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή από την θάλασσα στις 30 Ιουλίου

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος: Αναφορικά με την...

RPN.GR