spot_img
17.2 C
Rafina
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Υπουργείο Παιδείας “Δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο”

 

 

 

«Δεν χάνεται το εαρινό εξάμηνο – Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση».

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΝίκη Κεραμέως, ο αρμόδιος ΥφυπουργόςΒασίλης Διγαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Απόστολος Δημητρόπουλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Περικλής Μήτκας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ευχαρίστησε το Προεδρείο και τα μέλη της Συνόδου για την εξαιρετική συνεργασία τις κρίσιμες αυτές ώρες, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα και για την ετοιμότητα του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά το ακαδημαϊκό εξάμηνο μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όπου τα ΑΕΙ έχουν να επιδείξουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης. Στα υφιστάμενα εργαλεία εκμάθησης προστέθηκαν, μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου και με δωρεάν παραχώρηση των εταιρειών, οι πλατφόρμες της Google και της Microsoft για χρήση από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όπως τόνισε σχετικά η κα Κεραμέως: «Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση.»

Ο κ. Διγαλάκης ανέφερε: «Τα Πανεπιστήμιά μας, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές μας, ανταποκρίνονται στη μεγάλη αυτή πρόκληση δείχνοντας την ωριμότητά τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί από απόσταση για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για κανένα φοιτητή.»

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για το θέμα των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται με προγράμματα κινητικότητας στο εξωτερικό, καθώς και για πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σχετικά με θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης, οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών, η απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, η θεσμοθέτηση κοινών (joint) και διπλών (double) Προγραμμάτων Σπουδών, οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετεγγραφών καθώς και η παροχή διευκολύνσεων (π.χ. σε θέματα visa) στους ξένους φοιτητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Η Υπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τη Σύνοδο αναφορικά με την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘ για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ και κυρίως τον επαναπρογραμματισμό της έλευσης των αμερικανικών Πανεπιστημίων, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  

Αυτή την εβδομάδα

Πειραιάς: Ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο – Αναστατώθηκαν οι επιβάτες

Συναγερμός σήμανε για κρουαζιερόπλοιο που έπλεε ακυβέρνητο καθώς έμπαινε...

Νίκαια: Συλλήψεις για βιασμό και πορνογραφία σε βάρος 17χρονου

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι δύο νεαροί κατηγορούνται για...

Κακλαμάνης για Ψαρούδα-Μπενάκη: «Αποχαιρετώ μια φίλη και μια μεγάλη κυρία της πολιτικής»

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Άννας Ψαρούδας Μπενάκη,...

Πρόκληση από τον Ροταριανό Όμιλο Μαραθώνα – Νέας Μάκρης

Ο Ροταριανός Όμιλος Μαραθώνας – Νέα Μάκρη σας προσκαλεί στην...

Ραφήνα: Σε εξέλιξη οι Εκλογές του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας

Σήμερα, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου – Γενική Συνέλευση και Εκλογές Μια...

ΝΕΑ

Πειραιάς: Ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο – Αναστατώθηκαν οι επιβάτες

Συναγερμός σήμανε για κρουαζιερόπλοιο που έπλεε ακυβέρνητο καθώς έμπαινε...

Νίκαια: Συλλήψεις για βιασμό και πορνογραφία σε βάρος 17χρονου

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι δύο νεαροί κατηγορούνται για...

Κακλαμάνης για Ψαρούδα-Μπενάκη: «Αποχαιρετώ μια φίλη και μια μεγάλη κυρία της πολιτικής»

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Άννας Ψαρούδας Μπενάκη,...

Πρόκληση από τον Ροταριανό Όμιλο Μαραθώνα – Νέας Μάκρης

Ο Ροταριανός Όμιλος Μαραθώνας – Νέα Μάκρη σας προσκαλεί στην...

Ραφήνα: Σε εξέλιξη οι Εκλογές του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας

Σήμερα, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου – Γενική Συνέλευση και Εκλογές Μια...

Πέθανε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής

Πλήρης ημερών και ανάμεσα στους δικούς της ανθρώπους, έφυγε...

Άγρια δολοφονία 82χρονου – Συλλήψεις ανηλίκων

Στην σύλληψη τριών νεαρών ατόμων εκ των οποίων οι...

Πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ στη Ραφήνα από την Περιφέρεια Αττικής

Πρόστιμο 500 ευρώ επέβαλε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας...

RPN.GR