spot_img
32.7 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

ΑΑΔΕ: Έως 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις συζύγων για χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Τόσο στην κοινή φορολογική δήλωση, όσο και στις χωριστές δηλώσεις, ο φόρος βεβαιώνεται ξεχωριστά.

 

 

Οι έγγαμοι φορολογούμενοι, δηλαδή οι σύζυγοι, θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να δηλώσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι τόσο στην κοινή φορολογική δήλωση, όσο και στις χωριστές δηλώσεις, ο φόρος βεβαιώνεται ξεχωριστά, δεν πραγματοποιείται συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που προκύπτουν σε κάθε σύζυγο, σε περίπτωση επιστροφής φόρου αυτός πιστώνεται στο λογαριασμό του κάθε δικαιούχου και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επηρεάζονται ούτε τα επιδόματα ούτε τα εξαρτώμενα τέκνα. Αυτό που, κυρίως, διαφοροποιείται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων και η επίκληση διαθέσιμων εισοδημάτων για την κάλυψή τους.

Ωστόσο, στην κοινή φορολογική δήλωση δίδεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, ενώ στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Παράλληλα, στην κοινή φορολογική δήλωση ο ένας μπορεί να «δανείσει» ποσό από δαπάνες με πληρωμή ηλεκτρονικών μέσων στον άλλον και να μην υπάρχει έτσι πρόβλημα φορολόγησης για τον/την σύζυγο που δεν έχει καταφέρει να τις συλλέξει. Στις χωριστές δηλώσεις το κάθε πρόσωπο «λειτουργεί» μόνο του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εάν στην οικογένεια υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα τα οποία προέρχονται από κοινό γάμο ή αναγνωρισμένα τέκνα, θα δηλωθούν ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, και όχι από τον έναν σύζυγο. Εάν υπάρχει ανήλικο τέκνο στην οικογένεια που προέρχεται από τον κοινό γάμο και έχει εισπράξει εισόδημα μέσα στο 2020, χωρίς το τέκνο να έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, τότε το εισόδημα αυτό θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί μόνο από τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Φωτιά στη Βοιωτία: Ο Δήμαρχος Στυλίδας ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες- η εταιρεία του είχε αναλάβει έργο με ανεμογεννήτριες

Ο δήμαρχος Στυλίδας, Ιωάννης Αποστόλου, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες,...

Οβελιστήριο των Φίλων: Η τραγανή απόλαυση που αξίζει να δοκιμάσετε στο Πικέρμι

Αν αναζητάτε ένα χορταστικό γεύμα με πλούσια γεύση, η...

Καταγγελία για κλοπές από αυτοκίνητα πυροσβεστών την ώρα της μεγάλης φωτιάς

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν φωτογραφίες από τον χώρο στάθμευσης της...

Σύμη: Εντοπίστηκε και ο όγδοος Γερμανός τουρίστας – Ασφαλείς όλοι οι επιβαίνοντες

Αίσιο τέλος είχε η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης...

ΝΕΑ

Καταγγελία για κλοπές από αυτοκίνητα πυροσβεστών την ώρα της μεγάλης φωτιάς

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν φωτογραφίες από τον χώρο στάθμευσης της...

Σύμη: Εντοπίστηκε και ο όγδοος Γερμανός τουρίστας – Ασφαλείς όλοι οι επιβαίνοντες

Αίσιο τέλος είχε η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης...

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή – Πού αναμένονται 40άρια

Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την...

Σήμερα στη Νέα Μάκρη η κηδεία του Κώστα Σταμάτη

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Σταμάτη θα τελεστεί...

RPN.GR