spot_img
14 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Γεμιστά θαλασσινών με πλιγούρι

Συστατικά

  • 5 ντομάτες
  • 5 πιπεριές πράσινες
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φινόκιο
  • 1 καρότο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 250 γρ. καλαμαράκια
  • 250 γρ. μύδια, ψίχα
  • 250 γρ. πλιγούρι
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
    • Κόβουμε με ένα μαχαίρι ένα καπάκι 0,5-1 εκ. από κάθε ντομάτα, από την κάτω μεριά.
    • Αδειάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες σε ένα μπολ με ένα κουτάλι, προσέχοντας να μην τις τρυπήσουμε κατά λάθος και φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
    • Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι το επάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
    • Ζεσταίνουμε 50 γρ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
    • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά στην κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
    • Κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια τις γαρίδες, σε λεπτές ροδέλες τα καλαμαράκια, και στη μέση τα μύδια.
    • Προσθέτουμε τα θαλασσινά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
    • Προσθέτουμε το πλιγούρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
    • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το εσωτερικό από τις ντομάτες.
    • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να είναι σχεδόν έτοιμο και να έχει εξατμιστεί όλη η υγρασία.
    • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το μπούκοβο.
    • Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, και ραντίζουμε με 50 γρ. ελαιόλαδο.
    • Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές, τις ντομάτες, και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί  25×35 εκ.
    • Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με ένα πιρούνι 100 γρ. νερό, τον πελτέ ντομάτας, 50 γρ. ελαιόλαδο, και περιχύνουμε τα γεμιστά.
    • Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και οι πιπεριές.
    • Βγάζουμε τα γεμιστά από τον φούρνο και σερβίρουμε.

 

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

ΝΕΑ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

RPN.GR