spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαρίσιο γιουβέτσι σε μελωμένες ψητές μελιτζάνες

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι χτένι (κομμένο σε κύβους)
  • 20 γρ. + 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 90 γρ. πράσο (σε φέτες)
  • 70 γρ. μεγάλο καρότο (σε κύβους)
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 360 γρ. Σαμιώτικο γλυκό κρασί
  • 700 γρ. ώριμες τομάτες (τριμμένες)
  • 1,400 γρ. ζωμό κότας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 στικ κανέλας

 

  • 15 γρ. πάστα σκόρδου
  • 800 γρ. μελιτζάνες
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 200 γρ. φέτα
  • Αλάτι – πιπέρι

Για το γαρνίρισμα και το σερβίρισμα

  • 40 – 50 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • Φέτα και ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (9). Με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο μαρινάρουμε το μοσχάρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή θερμοκρασία (9) (ιδανικά σε δύο δόσεις) από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο, χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας από την κατσαρόλα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή (6 – 8), προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο για περίπου 2 – 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το σαμιώτικο κρασί και αφού εξατμιστεί η αλκοόλη προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, το στικ κανέλας και την πάστα σκόρδου.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 90 – 105 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι το κρέας πραγματικά να είναι πολύ μαλακό.
  • Περίπου στα μισά του χρόνου που χρειάζεται το κρέας (δηλαδή στα 45 – 50 λεπτά) προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος (με το κοτσάνι) και χαράζουμε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Τις μεταφέρουμε στο σκεύος που θα ψήσουμε το κριθαράκι, με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω, λαδώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα (την κρατάμε) έτσι ώστε να μπορούμε να τις γεμίσουμε.
  • Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κριθαράκι και τη σάρκα από τις μελιτζάνες (βήμα 8), ανακατεύοντας συνέχεια για 3 – 4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να απορροφά από τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κρέας, το οποίο αν θέλουμε το ‘σπάμε΄ σε μικρότερα κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε το κριθαράκι μέσα στο ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος που ψήσαμε τις μελιτζάνες, ‘βουλιάζουμε’ μέσα τις γεμιστές μελιτζάνες και τις γαρνίρουμε με φέτα.
  • Ψήνουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά ή έως ότου το κριθαράκι απορροφήσει τα υγρά.
    Σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερα υγρά προσθέτουμε έξτρα ζωμό ή νερό.
  • Γαρνίρουμε με μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

ΝΕΑ

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

Μεγάλο Ρέμα, μεγάλες καθυστερήσεις: Το λιμάνι γεμίζει λάσπη και η Ραφήνα αγανάκτηση

Απίστευτες εικόνες και ακόμη πιο απίστευτα βίντεο, έρχονται από...

Η Θύελλα Ραφήνας μας προσκαλεί σε Χριστουγεννιάτικο γλέντι στο ‘Ασπρο Γίδι – rpn

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ Η Ραφήνα ετοιμάζεται να φορέσει τα...

RPN.GR