spot_img
9.9 C
Rafina
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Αυστραλοί επιστήμονες σχεδιάζουν να επαναφέρουν την Τίγρη της Τασμανίας

 

 

 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία σχεδιάζουν να επαναφέρουν ένα εξαφανισμένο είδος, την τίγρη της Τασμανίας (θυλακίνη), κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι επιστήμονες συνεργάζονται με την Colossal Biosciences, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, που εργάζεται για την επαναφορά του μαλλιαρού μαμούθ. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια δωρεά ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της προσπάθειας, νωρίτερα φέτος.

Ο καθηγητής Άντριου Πασκ, ο οποίος ηγείται του εργαστηρίου Thylacine Integrated Genetic Restoration Research, ή TIGRR, του πανεπιστημίου, εργάζεται εδώ και 15 χρόνια για να επαναφέρει στη Γη το ζώο αυτό.

Η ομάδα του εργαστηρίου είχε προηγουμένως αναλύσει την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός νεαρού δείγματος που φυλάσσεται στα Μουσεία Βικτώριας. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πάρουν βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος – το dunnart και να τα μετατρέψουν σε κύτταρα θυλακίνης. Τα κύτταρα αυτά θα μεταφερθούν σε ένα έμβρυο και στη συνέχεια σε μια τεχνητή μήτρα ή σε ένα παρένθετο πλάσμα.

Ο Πασκ και η ομάδα του ελπίζουν τελικά να δουν την τίγρη να περιφέρεται στην Τασμανία, αν και τα ζώα που θα δημιουργηθούν κατά τη διαδικασία αυτή, θα εισαχθούν πρώτα σε ελεγχόμενες περιοχές.

Η Colossal δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει την αναβίωση του μαλλιαρού μαμούθ. Η ανακοίνωση, η οποία ενισχύθηκε από χρηματοδότηση ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, καθώς και ερωτήματα σχετικά με την ηθική προέκταση της επαναφοράς ενός ζώου για το οποίο οι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα.

Οι ερευνητές λένε ότι η προσπάθεια αναβίωσης της θυλακίνης θα πρέπει να είναι ευκολότερη από εκείνη ενός μαλλιαρού μαμούθ, καθώς τα μαρσιποφόρα είναι μικρότερα και έχουν πολύ μικρότερη περίοδο κύησης.

Η τίγρη της Τασμανίας ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία, Τασμανία και Νέα Γουινέα και κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο είδος τη δεκαετία του 1980. Ήταν το τελευταίο μέλος της οικογενείας των Θυλακινιδών (Thylacinidae), ενώ δείγματα άλλων μελών της οικογενείας αυτής έχουν βρεθεί σε απολιθώματα που χρονολογούνται ως και από την πρώιμη Μειόκαινο εποχή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν ένα νυκτόβιο πλάσμα, με μέγεθος περίπου όσο ενός μεσαίου/μεγάλου σκύλου. Η ουρά του ήταν δύσκαμπτη, διέθετε μάρσιπο, αρκετά παρόμοιου με του καγκουρό και είχε μια σειρά από σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του σώματός του, που θύμιζαν τις λωρίδες της τίγρης. Ήταν τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα μαρσιποφόρα στον πλανήτη μέχρι την εξαφάνισή τους.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να μαθαίνετε όλα τα νέα

Αυτή την εβδομάδα

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Ραφήνα: 13χρονη δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση στην Χ.Σμύρνης, μέρα μεσημέρι – rpn

Ανήλικο κορίτσι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση...

Κορωπί: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά σε δύο αποθήκες που καταστράφηκαν ολοσχερώς – rpn

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής...

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

ΝΕΑ

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

RPN.GR