spot_img
9.7 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Αυξάνονται οι θερμοκρασίες εδάφους λόγω πυρκαγιών – Τι δείχνει η φωτιά στον Βαρνάβα – rpn

 

 

 

Σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του εδάφους καταγράφονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, σύμφωνα με νέα δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Βαρνάβα και την Πεντέλη τον Αύγουστο του 2024 αναδεικνύεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων που προκαλεί η απώλεια δασικής βλάστησης στη θερμική συμπεριφορά του εδάφους.

Σύγκριση δύο περιόδων: Πριν και μετά τη φωτιά

Η μελέτη βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα από δύο διαδοχικές θερμές περιόδους:

  • 17 Ιουλίου 2024, λίγες εβδομάδες πριν την πυρκαγιά, και
  • 26 Ιουνίου 2025, περίπου έντεκα μήνες μετά το συμβάν.

Η σύγκριση αποκάλυψε ότι, σε ευρύτερες περιοχές, η θερμοκρασία του εδάφους αυξήθηκε κατά 1-2°C, μεταβολή που μπορεί να αποδοθεί σε φυσικές καιρικές διακυμάνσεις. Όμως, στην καμένη ζώνη του Βαρνάβα, η άνοδος είναι πολύ πιο έντονη.

Έως και 10°C υψηλότερη η θερμοκρασία εδάφους

Όπως αποτυπώνεται σε σχετικό χάρτη της ΜΕΤΕΟ, μέσα στην καμένη περιοχή του Βαρνάβα, η θερμοκρασία εδάφους τον Ιούνιο του 2025 ήταν έως και 10°C υψηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του Ιουλίου 2024. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην απώλεια της δασικής βλάστησης, η οποία μέχρι πριν την πυρκαγιά λειτουργούσε ως φυσικός «θερμορυθμιστής» μέσω της σκίασης και της διαπνοής.

Συνέπειες στο μικροκλίμα και την οικολογική ισορροπία

Η ΜΕΤΕΟ υπογραμμίζει ότι οι μετρήσεις αφορούν τη θερμοκρασία επιφάνειας του εδάφους. Ωστόσο, είναι λογικό να αναμένονται παρόμοιες αυξήσεις και στην θερμοκρασία του αέρα κοντά στο έδαφος – έστω και μικρότερης έντασης.

«Η καταστροφή της δασικής βλάστησης λόγω πυρκαγιάς συνεπάγεται σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, με πιθανές επιπτώσεις στο μικροκλίμα και τη γενικότερη οικολογική ισορροπία της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση της μονάδας ΜΕΤΕΟ.

Η κλιματική κρίση εντείνει τα φαινόμενα

Το φαινόμενο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των επιστημόνων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον, σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και, κατ’ επέκταση, τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

Η ανάγκη για αποκατάσταση της καμένης γης, καθώς και για πρόληψη με βάση επιστημονικά δεδομένα, καθίσταται πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.

ΠΗΓΗ:dikastiko.gr

Αυτή την εβδομάδα

Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Παντοβασίλισσας Ραφήνας...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

ΝΕΑ

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ για 10 εκατ. δολάρια

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στην 14η ημέρα...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

RPN.GR