Δάσκαλος Εμπιστοσύνης στα σχολεία για την καταπολέμηση του bullying

231

Τα απανωτά κρούσματα βίας στα σχολεία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Υπουργείο Παιδείας με πιο πρόσφατο γεγονός ξυλοδαρμό μαθητή σε λύκειο του Βύρωνα από συμμαθητές του και επισπεύδει τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών .

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας,Νίκη Κεραμέως,πήγε στο συγκεκριμένο σχολείο, (1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα),για να ενημερωθεί για το ζήτημα από τους ίδιους τους καθηγητές και τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου . «Έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του περιστατικού, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως θέση στο σχολείο.

Το υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές» δήλωσε η υπουργός και υπογράμμισε ότι «έχουν ήδη ληφθεί παιδαγωγικά μέτρα για τους συγκεκριμένους μαθητές και από σήμερα το απόγευμα θα είναι στο σχολείο μια ομάδα λειτουργών και ψυχολόγων, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της». 

Ερχεται ο «Δάσκαλος Εμπιστοσύνης»

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις λύσεις που θα δοθούν για την πρόληψη αυτών των περιστατικών, όπως ο θεσμός του «Δάσκαλου Εμπιστοσύνης», στον οποίο θα καταφεύγουν τα παιδιά για οτιδήποτε τα απασχολεί. Ο εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές και να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό οι μαθητές θα μπορούν να απευθύνονται ομαδικά ή και ατομικά όταν έχουν ανάγκη βοήθειας ή νομίζουν ότι πρέπει να στηρίξουν άλλους συμμαθητές τους.

Για το λόγο αυτό από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσουν νέοι κανονισμοί στα σχολεία. Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις περιπτώσεις bullying και κυρίως ανάμεσα στα παιδιά του γυμνασίου και του δημοτικού. Στα μέτρα αυτά θα ενταχθούν και θεματικές σε συγκεκριμένα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να εντρυφήσουν σε έννοιες όπως ο σεβασμός του ενός στο άλλο.

Όσον αφορά το περιστατικό στον Βύρωνα με τον ξυλοδαρμό 17χρονου μαθητή, από παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, επειδή θέλησε να προστατέψει την αδελφή του η οποία, επίσης είχε πέσει θύμα bullying, η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «πρωτοφανές περιστατικό» και θα διερευνηθεί αρμοδίως. H υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο λύκειο του Βύρωνα ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των δύο σχολείων και τους καθηγητές, παρουσία του Δημάρχου Βύρωνα και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις συνθήκες του συμβάντος καθώς και για ζητήματα που απασχολούν τις εν λόγω σχολικές μονάδες.

Όπως είπε στη συνέχεια: «Eχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και έχουν ήδη επιβληθεί παιδαγωγικά μέτρα στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το περιστατικό πρωτοφανούς βιαιότητας. Για αυτά τα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν καμία θέση στο σχολείο, υπάρχουν πρόσκαιρες αλλά και μακροχρόνιες ενέργειες προς ανάληψη. Άμεσα, κατόπιν εντολής μου, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή θα στείλουν, εντός της ημέρας, αρμόδιους για την κατάρτιση σχεδίου δράσης αναφορικά με την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών που είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο γεγονός.

Παράλληλα, σε συνεργασία πάντα με τον Περιφερειακό Διευθυντή, θα βρεθεί στο σχολείο, ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων,  με στόχο να προσφέρουν υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα, εν συνόλω, σε συνέχεια του συγκεκριμένου περιστατικού. Ξεκαθαρίζω και πάλι, τα περιστατικά αυτά δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο, και το Υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Στεκόμαστε δίπλα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και αναφέρομαι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, τόσο πρόσκαιρων όσο και πιο μακροχρόνιων».