spot_img
33.8 C
Rafina
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ψεύτικων εμβολίων – Πάνω από 3.000 δόσεις με αλατόνερο

 

 

 

Η αστυνομία στην Κίνα εξάρθρωσε ένα δίκτυο διακίνησης ψεύτικων εμβολίων κατά της covid-19, και συνέλαβε περισσότερους από 80 ανθρώπους ενώ κατέσχεσε περισσότερες από 3.000 δόσεις που περιείχαν αλατόνερο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Όπως έγραψε η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times, οι διακινητές «σκόπευαν να πουλήσουν τα εμβόλιά τους και στο εξωτερικό».

Το δίκτυο δρούσε από τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο και σε δύο άλλες επαρχίες στην ανατολική Κίνα, την Σαντόνγκ και τη Ζιανγκσού, διευκρίνισε το πρακτορείο Xinhua.

Οι αστυνομικοί «κατέστρεψαν τα εργαστήρια παρασκευής (…) συνέλαβαν περισσότερους από 80 υπόπτους και κατέσχεσαν περισσότερα από 3.000 ψεύτικα εμβόλια κατά της covid-19», πρόσθεσε το Xinhua.

Το κινεζικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσα από τα ψεύτικα εμβόλια έχουν ήδη πωληθεί ή χορηγηθεί, αλλά ούτε τα ποσά που είχαν κερδίσει οι διακινητές, επισημαίνοντας απλώς ότι αυτά είχαν πωληθεί «σε υψηλές τιμές».

Σύμφωνα με την Global Times, τα ψεύτικα εμβόλια δεν ήταν βλαβερά και δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αυτών που τα έλαβαν, αν και βέβαια «οι εμβολιασθέντες» δεν προστατεύθηκαν από την covid-19 όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019, έχει επενδύσει πολλά χρήματα και ενέργεια στην παραγωγή εμβολίων, υποσχόμενη ένα «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Προς το παρόν μόνο ένα κινεζικό εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει το εργαστήριο Sinopharm, έλαβε έγκριση από τις υγειονομικές αρχές στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ωστόσο το Πεκίνο ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι να εμβολιάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ανήκαν σε “ευάλωτες” ομάδες, κυρίως διπλωμάτες και φοιτητές που θα αναχωρούσαν για το εξωτερικό.

Καθώς πλησιάζει το κινεζικό Νέο Έτος (στις 12 Φεβρουαρίου), όταν κατά παράδοση εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται προς τον τόπο καταγωγής τους, οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού.

Ως τις 26 Ιανουαρίου είχαν χορηγηθεί σχεδόν 23 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:news.gr

Αυτή την εβδομάδα

Ανάβυσσος: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονος στο «Αγία Σοφία» – Τραυματίστηκε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία...

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

Πλήρης Ανακαίνιση Σπιτιού: Πότε Αξίζει και Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος

Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες...

ΝΕΑ

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

Πλήρης Ανακαίνιση Σπιτιού: Πότε Αξίζει και Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος

Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες...

Καιρός: Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Σάββατο...

Τραγωδία στη Χαλέπα: Νεκρή 19χρονη σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

Μία 19χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 12/9

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας Κριός: Φίλε μου Κριέ,...

RPN.GR