spot_img
26.4 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ψεύτικων εμβολίων – Πάνω από 3.000 δόσεις με αλατόνερο

 

 

 

Η αστυνομία στην Κίνα εξάρθρωσε ένα δίκτυο διακίνησης ψεύτικων εμβολίων κατά της covid-19, και συνέλαβε περισσότερους από 80 ανθρώπους ενώ κατέσχεσε περισσότερες από 3.000 δόσεις που περιείχαν αλατόνερο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Όπως έγραψε η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times, οι διακινητές «σκόπευαν να πουλήσουν τα εμβόλιά τους και στο εξωτερικό».

Το δίκτυο δρούσε από τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο και σε δύο άλλες επαρχίες στην ανατολική Κίνα, την Σαντόνγκ και τη Ζιανγκσού, διευκρίνισε το πρακτορείο Xinhua.

Οι αστυνομικοί «κατέστρεψαν τα εργαστήρια παρασκευής (…) συνέλαβαν περισσότερους από 80 υπόπτους και κατέσχεσαν περισσότερα από 3.000 ψεύτικα εμβόλια κατά της covid-19», πρόσθεσε το Xinhua.

Το κινεζικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσα από τα ψεύτικα εμβόλια έχουν ήδη πωληθεί ή χορηγηθεί, αλλά ούτε τα ποσά που είχαν κερδίσει οι διακινητές, επισημαίνοντας απλώς ότι αυτά είχαν πωληθεί «σε υψηλές τιμές».

Σύμφωνα με την Global Times, τα ψεύτικα εμβόλια δεν ήταν βλαβερά και δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αυτών που τα έλαβαν, αν και βέβαια «οι εμβολιασθέντες» δεν προστατεύθηκαν από την covid-19 όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019, έχει επενδύσει πολλά χρήματα και ενέργεια στην παραγωγή εμβολίων, υποσχόμενη ένα «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Προς το παρόν μόνο ένα κινεζικό εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει το εργαστήριο Sinopharm, έλαβε έγκριση από τις υγειονομικές αρχές στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ωστόσο το Πεκίνο ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι να εμβολιάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ανήκαν σε “ευάλωτες” ομάδες, κυρίως διπλωμάτες και φοιτητές που θα αναχωρούσαν για το εξωτερικό.

Καθώς πλησιάζει το κινεζικό Νέο Έτος (στις 12 Φεβρουαρίου), όταν κατά παράδοση εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται προς τον τόπο καταγωγής τους, οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού.

Ως τις 26 Ιανουαρίου είχαν χορηγηθεί σχεδόν 23 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:news.gr

Αυτή την εβδομάδα

ΜΙΔΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν λάθη και πρόστιμα

Νέα δεδομένα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το...

Όταν η Νέα Μάκρη πήγαινε σινεμά: Η ιστορία του θρυλικού «Σινέ Μάκρη»

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι θερινοί...

ΝΕΑ

ΜΙΔΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν λάθη και πρόστιμα

Νέα δεδομένα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το...

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

RPN.GR