spot_img
12.4 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες – rpn

Τι ισχύει για τις παλαιές μισθώσεις

ΕΞΩΣΗΜε τον νόμο 5221/2025, αλλάζει ριζικά η διαδικασία έξωσης ενοικιαστών λόγω λήξης της μίσθωσης. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα έκδοσης «Διαταγής Απόδοσης Μισθίου» όχι μόνο σε περιπτώσεις καθυστέρησης μισθωμάτων, αλλά και μετά την παρέλευση του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης.

Πώς προκύπτει η λήξη της μίσθωσης

Η λήξη της μίσθωσης κατοικίας μπορεί να προκύψει:

  • από το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές,
  • από την τελευταία ηλεκτρονική δήλωση μίσθωσης στην ΑΑΔΕ,
  • από τον νόμο, που ορίζει ελάχιστη διάρκεια τριών ετών για όλες τις νέες μισθώσεις μετά την 1/4/2014,
  • ή, για παλαιές αορίστου χρόνου μισθώσεις, με κοινοποίηση εξώδικης πρόσκλησης απόδοσης του μισθίου.

Διαδικασία για τον ιδιοκτήτη

Ο εκμισθωτής οφείλει να αποστείλει στον ενοικιαστή εξώδικη πρόσκληση μέσω δικαστικού επιμελητή, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη.

Εάν πρόκειται για παλαιά μίσθωση που έχει καταστεί αορίστου χρόνου, η εξώδικη πρόσκληση μπορεί να σταλεί οποτεδήποτε, με προϋπόθεση όμως το τρίμηνο προειδοποίησης.

Αν μετά την παρέλευση του τριμήνου ο ενοικιαστής δεν αποδώσει το μίσθιο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έκδοση Διαταγής Απόδοσης Μισθίου, η οποία αποτελεί εκτελεστό τίτλο χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Από το 2026, από δικηγόρους

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι διαταγές θα εκδίδονται από ειδικά πιστοποιημένους δικηγόρους – μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι θα ελέγχουν τον φάκελο και τα έγγραφα.

Ο ενοικιαστής θα έχει δικαίωμα ανακοπής εντός 15 εργάσιμων ημερών, ενώ η εκτέλεση της διαταγής θα γίνεται μετά από δύο μήνες από την κοινοποίησή της.

Προστασία ενοικιαστών

Με τη νέα ρύθμιση, ο ενοικιαστής διαθέτει τουλάχιστον έξι μήνες προθεσμία για να μεριμνήσει για μεταστέγαση, συνυπολογίζοντας το τρίμηνο της προειδοποίησης και το δίμηνο πριν την εκτέλεση της διαταγής. Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει δικαστικά παράταση με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Τι ισχύει για τις παλαιές μισθώσεις

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται πρόωρη καταγγελία μίσθωσης λόγω ιδιοκατοίκησης ή πώλησης του ακινήτου, καθώς η ελάχιστη τριετία παραμένει υποχρεωτική και προστατεύει τον ενοικιαστή.

Με τις αλλαγές αυτές, η κυβέρνηση στοχεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες, δίνοντας παράλληλα στους ενοικιαστές περισσότερο χρόνο για προσαρμογή.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:workenter.gr

Αυτή την εβδομάδα

Ασπρο Γίδι – Ένα ξεχωριστό Μουσικό διήμερο στη Ραφήνα

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο έρχεται στη Ραφήνα και υπόσχεται...

Ζωντανή μουσική το Σάββατο στο Mamas Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, καλή διάθεση και αγαπημένες γεύσεις...

Τα ζώδια σήμερα 14/3

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

ΝΕΑ

Ασπρο Γίδι – Ένα ξεχωριστό Μουσικό διήμερο στη Ραφήνα

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο έρχεται στη Ραφήνα και υπόσχεται...

Ζωντανή μουσική το Σάββατο στο Mamas Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, καλή διάθεση και αγαπημένες γεύσεις...

Τα ζώδια σήμερα 14/3

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

RPN.GR