Το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση φέρνει σημαντικές τομές στη λειτουργία των Δήμων, εφαρμόζοντας πλήρως το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση του οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω υπό την καθοδήγηση του ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου. Η ομάδα μας τότε είχε κάνει τολμηρές προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε χωρίς να ξέρουμε αν θα εγκριθούν. Με χαρά είδα λοιπόν, ότι παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δεν χάνει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο και προχωρά σε τομές.
Ποιές είναι όμως αυτές οι τομές και τι σημαίνουν για τη λειτουργία των δήμων; Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε πιο σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία, την απλοποίηση των διαδικασιών και βεβαίως την λογοδοσία των δημοτικών αρχών.
Κατάργηση νομικών προσώπων και Σχολικών Επιτροπών:
Πρόκειται για την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση αφού δίνει τέλος στα διάφορα νομικά πρόσωπα και φέρνει τις αρμοδιότητές τους πίσω στον Δήμο. Αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία αφού οι Δήμοι έπρεπε να παίρνουν σειρά αποφάσεων που αφορούσαν επιχορηγήσεις, μετακινήσεις προσωπικού κτλ. Επιπλέον, τα αντικείμενα αυτά επιστρέφουν στον Δήμο και θα ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράδειγμα: Σε πολλούς Δήμους υπάρχει Τμήμα Παιδείας το οποίο λόγω των Σχολικών Επιτροπών δεν είχε πρακτικά αντικείμενο, αφού αυτό ασκείτο από τα νομικά πρόσωπα. Πλέον τα τμήματα αυτά θα έχουν και προσωπικό και αντικείμενο μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου.
Κατάργηση οικονομικής επιτροπής, επιτροπής ποιότητας και Εκτελεστικής Επιτροπής και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους από μια νέα Δημοτική Επιτροπή:
Μέχρι σήμερα υπήρχαν τρεις διαφορετικές επιτροπές με γνωμοδοτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα οι οποίες απλά δεν είχαν λόγο ύπαρξης. Αυτό που χρειαζόταν και πλέον θα εφαρμοστεί είναι μια Δημοτική Επιτροπή, υπεύθυνη για όλα τα είδη των αποφάσεων κάτι που θα συμβάλλει στην απλούστευση των διαδικασιών ιδίως στο κομμάτι των προμηθειών και των έργων.
Ειδική «απολογιστική» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε 2 μήνες:
Πρόκειται για μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα «ελέγχει» τη δημοτική αρχή για τα πεπραγμένα της. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το ανώτατο συλλογικό όργανο αλλά και οι πολίτες θα έχουν τακτική εικόνα της πορείας του δημοτικού έργου ενώ οι σύμβουλοι θα μπορούν να θέτουν ως 10 θέματα τα οποία θα απαντά εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής
Μεταφορά αρμοδιότητας καθαριότητας του οδικού δικτύου στους Δήμους:
Τέλος με το χάος των αρμοδιοτήτων όπου λ.χ υπεύθυνη για τον καθαρισμό των νησίδων ήταν Περιφέρεια και των πρανών και των πεζοδρομίων οι Δήμοι. Πλέον αυτό το δαιδαλώδες πλέγμα αρμοδιοτήτων που εξόργιζε τους πολίτες τελειώνει οριστικά. Πλέον οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του οδικού δικτύου που διέρχεται εντός των ορίων τους, ακόμη και για εκείνους τους δρόμους η κατασκευή και συντήρηση των οποίων ανήκει στις Περιφέρειες.
Παρατηρητήριο επιδόσεων ΟΤΑ
Για το τέλος, ίσως η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, καθώς θεσπίζεται η λειτουργία ενός διαδικτυακού κόμβου για τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την παρακολούθηση των επιδόσεων των Ο.Τ.Α. Έτσι ο πολίτης θα έχει σε άμεσο χρόνο μια έγκυρη εικόνα για τις επιδόσεις του Δήμου που κατοικεί αλλά και τη δυνατότητα να συγκρίνει τον Δήμο του με άλλους. Αποτελεί την πιο ουσιαστική μορφή λογοδοσίας στη νέα εποχή.