Η συνταγή της ημέρας: Ανάποδη τάρτα μήλου (Tarte Tatin)

316

Συστατικά

Για τη ζύμη τάρτας

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 1 αβγό, μέτριο
  • 1 κ.σ. νερό, παγωμένο

Για τα μήλα

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 230 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. χυμό λεμονιού
  • 4 μήλα πράσινα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
  • Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας φορώντας γάντια και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο, σαν βρεγμένη άμμος.
  • Προσθέτουμε το αβγό, το παγωμένο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Για τα μήλα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη σε 5 δόσεις.
  • Περιμένουμε να λιώσει η πρώτη δόση ζάχαρης και να χρυσαφίσει ελαφρά προτού ρίξουμε την επόμενη δόση.
  • Ρίχνουμε τα 190 γρ. βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.
  • Απλώνουμε με προσοχή την καραμέλα ώστε να καλύψει όλη την επιφανεια του ταψιού.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Κόβουμε τα μήλα στα 4 και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα.
  • Τοποθετούμε τα μήλα στο ταψί, στοιχίζοντάς τα περιμετρικά πάνω από την καραμέλα.
  • Κόβουμε τα υπόλοιπα 40 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και το μοιράζουμε πάνω από τα μήλα.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα μήλα για 20 λεπτά.

Για την τάρτα

  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη της τάρτας σε κύκλο διαμέτρου 27 εκ. με έναν πλάστη.
  • Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και διπλώνουμε τη ζύμη που εξέχει προς τα μέσα.
  • Τρυπάμε τη ζύμη με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η τάρτα για 4 ώρες.
  • Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια πιατέλα και ξεφορμάρουμε την τάρτα.
  • Σερβίρουμε προαιρετικά με παγωτό βανίλια και φύλλα δυόσμου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ