spot_img
21.4 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2026
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς με κρέμα πατισερί

Συστατικά

 

 

 

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. γλυκόζη
  • 1 πορτοκάλι
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 στικ κανέλα

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο, σκόνη
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 400 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

Για την κρέμα πατισερί

  • 6 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
  • Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση

  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με βούτυρο και βάζουμε άλλα τρία φύλλα πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το ¼ της γέμισης, καλύπτουμε με ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  • Κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά και πασπαλίζουμε με βούτυρο.
  • Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο με το μισό να εξέχει από τη μία πλευρά του ταψιού, απλώνουμε βούτυρο και διπλώνουμε το φύλλο. Απλώνουμε βούτυρο.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία βάζοντας άλλα τρία φύλλα. Βάζουμε από πάνω όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει.
  • Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε, απλώνουμε το σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Για την κρέμα πατισερί

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τη βανίλια, 50 γρ. από το γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε πολύ αργά το μείγμα με το γάλα στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα, βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να  δέσει και πήξει η κρέμα.
  • Μόλις δέσει και αρχίσει να βράζει σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και βάζουμε την κρέμα στο μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να σπάσει και να αφρατέψει.
  • Βγάζουμε με προσοχή τα πάνω φύλλα του μπακλαβά και απλώνουμε πάνω από τη γέμιση την κρέμα πατισερί. Καλύπτουμε με τα φύλλα και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και τα φιστίκια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Βραβεύτηκαν τα σχολεία του Δήμου Παλλήνης που διακρίθηκαν στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης Followgreen

Βραβεύτηκαν τα σχολεία του Δήμου Παλλήνης που διακρίθηκαν στον...

Ραφήνα: Το LAF LAB Summer Camp έχει μεγάλη ζήτηση- κλείσε θέση έγκαιρα!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι οικογένειες της Ανατολικής Αττικής...

Ροταριανός Όμιλος Μαραθώνος – Νέας Μάκρης: Πρόσκληση σε Τελετή Αλλαγής Ηγεσίας

Σας περιμένουμε για μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στην αλλαγή...

Σπύρος Λουκάτος: Το Δημαρχείο Ραφήνας δεν είναι τσιφλίκι κανενός

Άμεση η αντίδραση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Ραφήνας Πικερμίου...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Το LAF LAB Summer Camp έχει μεγάλη ζήτηση- κλείσε θέση έγκαιρα!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι οικογένειες της Ανατολικής Αττικής...

Ροταριανός Όμιλος Μαραθώνος – Νέας Μάκρης: Πρόσκληση σε Τελετή Αλλαγής Ηγεσίας

Σας περιμένουμε για μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στην αλλαγή...

Σπύρος Λουκάτος: Το Δημαρχείο Ραφήνας δεν είναι τσιφλίκι κανενός

Άμεση η αντίδραση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Ραφήνας Πικερμίου...

Σύλληψη 41χρονου στη Ραφήνα με ναρκωτικά αξίας άνω των 207.000 ευρώ

Στη σύλληψη ενός 41χρονου ημεδαπού προχώρησαν τις απογευματινές ώρες...

RPN.GR