Η συνταγή της ημέρας: Σπανακόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης

300

Συστατικά

  • 500 γρ. σπανάκι, φρέσκο, καθαρισμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 260 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. γάλα, 3,5%
  • 380 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. ανθότυρο, ή φέτα
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια το σπανάκι και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ενώ πιέζουμε το σπανάκι ώστε να χάσει τα υγρά του. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα δεύτερο μπολ με ένα πιρούνι τα αβγά μαζί με τα 250 γρ. ελαιόλαδο και το γάλα.
  • Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις στο μπολ με τα αβγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά, σπάμε με τα χέρια μας μέσα στο μπολ το ανθότυρο ή τη φέτα, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Λαδώνουμε ελαφρά, με τα 10 γρ. ελαιόλαδο, ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σφίξει ο χυλός και να χρυσαφίσει η πίτα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ