Η συνταγή της ημέρας: Στρούντελ μήλου με σπιτικό φύλλο

230

Συστατικά

Για το φύλλο

  • 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. νερό
  • 15 γρ. ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 600 γρ. μήλα, καθαρισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σερβίρισμα

  • κανέλα
  • ζάχαρη άχνη
  • σαντιγί
  • δυόσμο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το φύλλο

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το νερό, το ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο, αλάτι, το ξίδι,την κανέλα και ανακατεύουμε με τα χέρια για να γίνει ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το μπισκότο, το βούτυρο και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τις φλούδες και τον πυρήνα, ώστε να μείνουν 600 γραμμάρια καθαρού μήλου. Τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες με το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και βάζουμε το μείγμα με τα μπισκότα και ανακατεύουμε απαλά για να μην σπάσουν τα μήλα.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια αλευριού μέχρι να γίνει πολύ λεπτή.
  • Απλώνουμε τα μήλα κατά μήκος του φύλλου σε 2 σειρές και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Αλείφουμε τη ζύμη περιμετρικά με νερό και κλείνουμε το μείγμα σε ρολό.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα με την ένωση από κάτω. Δημιουργούμε 2-3 τρύπες στην επιφάνεια για να φύγει η υγρασία και απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με κανέλα, άχνη ζάχαρη, σαντιγί και δυόσμο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ