Με χιλιάδες νοικοκυριά, περίπου 50.000, που δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα ”Eξοικονομώ-Αυτονομώ” εξαιτίας του μοναδικού κριτηρίου που υπήρχε, αυτού της προτεραιότητας υποβολής φακέλου, να αναμένουν τη νέα προκήρυξη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στις ακόλουθες αλλαγές:
- Προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
- Επίσης βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι η ηλικία των κτιρίων.
- Ακόμη καθιερώνεται μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα στις ενισχύσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.
Ανάμεσα στους όρους για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.
Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και για τη χρηματοδότησή του αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΕΕ.
Οπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο νέος κύκλος θα προβλέπει επίσης ενισχύσεις των νοικοκυριών για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των κατοικιών τους κ.ά., καθώς και για την ενεργειακή αυτονόμησή τους, όπως έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ.
Πάντως, στα αιτήματα που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι κι εκείνο της παροχής ειδικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες.
Το θέμα φέρνει η ΠΟΜΙΔΑ, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα περισσότερα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία αλλά μισθώνουν και μάλιστα σε κτίρια μεγάλης ηλικίας, καθώς και σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.
Συνεπώς, σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τέτοιες κατοικίες.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ