Ο ψυχολόγος με ειδικότητα στις οικογένειες, Jeff Guenther έδωσε τα SOS για να περάσουμε καλά στα φετινά γιορτινά τραπέζια.
Συστήνει να ενημερώνουμε από πριν για τη ψυχολογική μας κατάσταση (πώς νιώθουμε), ώστε να ξέρουν οι δικοί μας άνθρωποι τι να περιμένουν άμα τη εμφανίσει μας και πόσα μπορούμε να αντέξουμε.
Δεν προτείνει να παρουσιάσουμε τη σχέση μας -για πρώτη φορά- σε ένα τέτοιο τραπέζι, καθώς η πίεση που θα υπήρχε ούτως ή άλλως, θα είναι εκτοξευμένη στα ύψη παρουσία όλων.
Συμβουλές:
1) Θα αποφύγουμε τα δράματα, αν θέσουμε όρια. Μην επιτρέψετε στην οικογένειά σας να σας κάνει να νιώσετε άσχημα.
2) Να έχετε στο μυαλό σας τι σας ενοχλεί περισσότερο και να είστε ευγενικοί και συγκαταβατικοί με τον εαυτό σας, όταν κάποιος πατήσει το κουμπί αυτό.
3) Αναρωτηθείτε ποιες είναι οι προσδοκίες σας και κάντε ρεαλιστικές προσαρμογές, ώστε να μην απογοητευτείτε.
4) Κάντε ένα πλάνο για το πώς θα συμπεριφερθείτε όταν κάποιος σας εκνευρίσει ή σας φορτίσει συναισθηματικά. Για παράδειγμα, απομακρυνθείτε και βρείτε κάποιον να μιλήσετε που σας κάνει να αισθάνεστε καλά.
5) Αν είναι δυνατό, βρείτε αυτόν τον άνθρωπο που μπορείτε να εμπιστευτείτε και μείνετε κοντά του. Ή αφοσιωθείτε στο κατοικίδιο -αν υπάρχει στο χώρο.
6) Είναι ΟΚ να αποφύγετε ανθρώπους.
7) Διαλέξτε τις μάχες σας, αφού αποφασίσετε πόση ενέργεια θέλετε να ξοδέψετε σε αυτές. Κάποιες φορές αξίζει να δώσουμε ενέργεια σε κάτι. Άλλες όχι.
8) Κάντε όσα περισσότερα διαλείμματα μπορείτε από τις κοινές δραστηριότητες. Ακόμα και αν νιώθετε πως δεν χρειάζεστε κάποιο.
9) Αν το να είστε με την οικογένειά σας δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά, φύγετε και κάντε κάτι που σας αρέσει.
Ο Jeff Guenther αναφέρθηκε και στους -φαινομενικά- απροσδιόριστους λόγους που δεν νιώθουμε καλά, ενώ δεν βλέπουμε κάποιον προφανή λόγο. Έδωσε περιεχόμενο σε πέντε από αυτές τις περιπτώσεις.
«Το συναίσθημα του να παίρνουμε ένα δώρο από τον επί σειρά ετών, σύντροφό μας που είναι τελείως λάθος. Δεν έχει την παραμικρή σχέση με εμάς, με όσα μας αρέσουν να κάνουμε ή να φοράμε. Αυτή η απογοήτευση που αισθανόμαστε πως όταν τελειώσουν οι γιορτές πρέπει να χωρίσουμε, κάτι που ωστόσο, θα ξανασκεφτούμε μετά την Πρωτοχρονιά. Οπότε τώρα είναι η ώρα να ‘φορέσουμε’ το ψεύτικο χαμόγελό μας.
Το συναίσθημα της αισιόδοξης ψευδαίσθησης πως όλα θα πάνε καλά, ότι έχει περάσει πολύς χρόνος και η οικογένειά σου έχει εξελιχθεί. Ωστόσο, μόλις μπαίνεις στο σπίτι και τους βλέπεις όλους, καταλαβαίνεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τουναντίον, τα πράγματα είναι χειρότερα.
Το συναίσθημα του ότι θα ξοδέψετε μια περιουσία για να κλείσετε πτήση για τις 24 του μήνα, ώστε να παραβρεθείτε στην ζωντανή κόλαση της οικογενειακής συγκέντρωσης, καθώς γίνεστε η χειρότερη έκδοση του εαυτού σας.
Το απελευθερωτικό συναίσθημα ότι θα περάσετε τις γιορτές μακριά από την οικογένειά σας, ένεκα όλων των υγιών ορίων που έχετε βάλει, με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή σας, ενώ εύχεστε να μπορούσατε να νιώσετε πιο συνδεδεμένος με την οικογένειά σας.
Το συναίσθημα ότι δεν στέλνουμε μήνυμα στον/στην πρώην σύντροφός σας τα Χριστούγεννα, γιατί υποσχεθήκατε στον εαυτό σας πως δεν θα το κάνετε -αφού δεν θέλετε να φανείτε αξιολύπητοι και ούτως ή άλλως είστε μια χαρά τώρα. Στο τέλος της ημέρας, γιατί δεν στέλνει αυτός/αυτή μήνυμα;».