Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Όποιος σταθεί εμπόδιο στη Συρία, θα βρει απέναντί του την Τουρκία» αντικατοπτρίζει τη σταθερή και επιθετική στάση της Άγκυρας απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία, ειδικά όσον αφορά το Κουρδικό ζήτημα και την παρουσία ξένων δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική που στόχευε στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και στην αποτροπή δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στα σύνορά της, το οποίο θεωρεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα.
Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, συνεργαζόμενη με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Ο βασικός φόβος της Τουρκίας είναι η ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, που συνδέονται με το PKK, και η πιθανότητα διαμελισμού της Συρίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
Παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ενισχύοντας έτσι το αίσθημα απειλής στην Άγκυρα1. Ο Ερντογάν, αν και δηλώνει ότι δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλων χωρών, επιδιώκει την εξάλειψη των κουρδικών δυνάμεων και τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων, που αποτελούν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα.
Η Τουρκία, μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας και της διπλωματικής κινητικότητας, προσπαθεί να εδραιώσει τον ρόλο της ως περιφερειακού παράγοντα, διαμηνύοντας ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε κάθε προσπάθεια που θεωρεί ότι απειλεί τα συμφέροντά της στη Συρία.