spot_img
15 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Πάγια ρύθμιση : Ποιες αλλαγές προωθούνται για τα χρέη στην εφορία

 

 

 

Ανοίγει ο δρόμος και για νέα πάγια ρύθμιση χρεών με διπλάσιες δόσεις και από 30 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση για την εφορία.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.

Για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%. Επί της ουσίας η ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2020, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Ο φόρος κληρονομιάς και η πάγια ρύθμιση

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι έκτακτες οφειλές (όπως ο φόρος κληρονομιάς) μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη:

  • Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή
  • Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής.

Για εισόδημα:

  • Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
  • Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.
  • Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.
  • Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
  • Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
  • Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
  • Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.
  • Άνω των 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

ΠΗΓΗ:in.gr

Αυτή την εβδομάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 21/12/2025

https://youtu.be/S7AFs_PQBaY

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Λευκή Νύχτα Ραφήνας: όταν η πόλη έγινε γιορτή – φωτογραφίες – πολλά βίντεο RPN

Η Ραφήνα έζησε το βράδυ της Παρασκευής μια από...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

ΝΕΑ

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

RPN.GR