spot_img
18 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – Η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί με απόφαση του ΣτΕ

 

 

Το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε απόφαση η οποία ακυρώνει την απόφαση του 1934 με την  οποία η Αγιά Σοφιά είχε μετατραπεί σε μουσείο.Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή της σε τζαμί.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα του Ερντογάν, δια του αντιπροέδρου του Νουμάν Κουρτουμούς, είχε ξεκινήσει να δημιουργεί κλίμα υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε λατρευτικό ναό.

Ο Τούρκος πολιτικός σε δηλώσεις του την Τετάρτη είπε πως η δικαστική απόφαση για το θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. «Ελπίζουμε πως το δικαστικό σώμα θα λάβει θετική απόφαση επί του θέματος» σημείωσε και τόνισε πως η διατήρηση του ως μουσείου, επί τη βάση του διατάγματος του 1934, δεν είναι σωστή «Αναμένουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για λατρεία, το ελπίζουμε» σημείωσε.

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο όμως και της Γαλλίας και της Ρωσίας, που ζητούν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού και πάλι σε τζαμί.

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR