Αυτές θα είναι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα μετά την κάθοδο του αργού πετρελαίου

573

Η τιμή της αμόλυβδης κοντά στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης θα πέσει κάτω από τα 0,8 ευρώ  στην Ελληνική αγορά μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το πρωτοφανές αρνητικό πρόσημο που καταγράφηκε χθες στην αμερικανική αγορά δεν επηρεάζει δραματικά τις τιμές λιανικής στην Ελλάδα η οποία επιβάλλει φόρους άνω του 70% στην τιμή της βενζίνης. Μάλιστα, όσο μειώνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται η αναλογία των φόρων.

Λόγω των εορτών του Πάσχα, το νέο δελτίο προκειμένου να διαμορφωθούν οι τιμές λιανικής αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Σε αρκετά πρατήρια κυρίως στην Αττική θα υπάρξει αμόλυβδη στην περιοχή του 1,2-1,25 ευρώ ανά λίτρο. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου συνεχίζεται μέχρι το τέλος Απριλίου (για όποιον θέλει να είναι από τώρα έτοιμος για το φθινόπωρο) αναμένεται να υποχωρήσει και κάτω από τα 0,8 ευρώ ανά λίτρο.

Η τιμή της αμόλυβδης έτσι όπως διαμορφώνεται στο διυλιστήριο, αναμένεται να κυμαίνεται στα 20 (ή και κάτω από τα 20 λεπτά) ανά λίτρο. Σε αυτή την τιμή όμως, προστίθενται φόροι που προσεγγίζουν το ένα ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή, η τιμή του διυλιστηρίου επηρεάζει το 15-16% της τελικής τιμής και οι φόροι πάνω από το 70% της τελικής τιμής ενώ τα περιθώρια κέρδους (μεταφορές, εταιρειών εμπορίας κλπ) αποτελούν το 13% της τελικής τιμής. Μάλιστα, όσο μειώνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται το μερίδιο των φόρων. Και… δωρεάν να διανέμεται το πετρέλαιο, οι φόροι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 0,9 ευρώ ανά λίτρο.