spot_img
26.7 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε γυναίκα στα Χανιά – τι πρέπει να γνωρίζουν οι λουόμενοι – rpn

Ένα ακόμη περιστατικό δαγκώματος από θαλάσσια χελώνα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην παραλία Μαράθι Χανίων, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους.

 

 

Σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας στο zarpanews.gr, ενώ κολυμπούσε σε ρηχά νερά ένιωσε ξαφνικά ένα δάγκωμα χαμηλά στο πλάι του σώματός της. Το σημείο παρουσίασε κοκκινίλα, ωστόσο το περιστατικό ήταν ευτυχώς ελαφρύ και δεν υπήρξε κίνδυνος για την υγεία της.

Η ίδια τόνισε την ανάγκη προστασίας τόσο της χελώνας όσο και των λουομένων, υπογραμμίζοντας πως παρόμοια περιστατικά καταγράφονται συχνά στην περιοχή, όπου κάνουν μπάνιο πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι λουόμενοι

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει ότι, αν και η κολύμβηση δίπλα σε μια θαλάσσια χελώνα μπορεί να ακούγεται ελκυστική, η αλληλεπίδραση μαζί της δεν είναι πάντα ασφαλής.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα:

«Σε περιοχές όπου οι χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, μπορεί να δουν τους λουόμενους σαν ανταγωνιστές και να προσπαθήσουν να τους απομακρύνουν με δαγκώματα.»

Αν μια χελώνα έχει ταϊστεί από ανθρώπους, μπορεί να πλησιάσει με επιθετική διάθεση, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως το Λιμένι της Μάνης.


Οδηγίες ασφαλείας για το κοινό:

  • Κρατάτε αποστάσεις από τις θαλάσσιες χελώνες.
  • Αποφύγετε κάθε επαφή – υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
  • Μην τις ταΐζετε – απαγορεύεται από τον νόμο και αλλάζει τη φυσική τους συμπεριφορά.
  • Σε περίπτωση που δείτε κάποιον να ρίχνει υπολείμματα τροφής ή να ταΐζει χελώνες, ενημερώστε άμεσα το Λιμεναρχείο ή την Αστυνομία.
  • Αν συναντήσετε τραυματισμένη χελώνα, καλέστε το 24ωρο τηλέφωνο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ: (+30) 6941 511 511.

Κάθε χρόνο το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ περιθάλπει περίπου 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες μετά την αποκατάστασή τους επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο του δαγκώματος από το zarpanews:

Αυτή την εβδομάδα

Όταν η Νέα Μάκρη πήγαινε σινεμά: Η ιστορία του θρυλικού «Σινέ Μάκρη»

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι θερινοί...

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

Τραγωδία στην Ψάθα: Νεκροί ένας Έλληνας και ένας Δανός από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς...

RPN.GR