Η Κατερίνα Τράση από το RPN.GR/ ANATTICA GR προσκλήθηκε και παρευρέθηκε σε κάλεσμα της ΕΥΔΑΠ στους δημοσιογράφους όλης της Αττικής προκειμένου να ενημερωθούμε για την τεράστια επένδυση και ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ του κόσμου, το οποίοι βρίσκεται στο νησί Ψυττάλεια. Νησί που συνδέθηκε με τόσους θρύλους, όσες και οι γλαροφωλιές της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μας ανέφερε στους δημοσιογράφους στο ΚΕΛΨ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας), τη δέσμευση της εταιρείας για την παροχή καθαρού νερού σε όλους τους πολίτες, μέχρι και στη θάλασσα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στην ποιότητα του νερού, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία για την υδροδότηση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η ποιότητα του νερού είναι ένα ζήτημα υγείας και περιβάλλοντος.
Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει το δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια της εταιρείας να προσφέρει προσιτές τιμές στους καταναλωτές της, παρά την υψηλή ποιότητα που παρέχει.
Συνολικά, αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΥΔΑΠ για καθαρό νερό, υψηλή ποιότητα υδάτων και προσιτές τιμές στους καταναλωτές της.
Οι νέες επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν σχέδια για τα επόμενα χρόνια σε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων. Αυτές οι επενδύσεις αποσκοπούν στην επέκταση των δικτύων αποχέτευσης σε νέες περιοχές, κυρίως στην Ανατολική Αττική, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ραφήνας-Αρτέμιδας, του Μαραθώνα και του Κορωπίου.
Επιπλέον, αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων που ελέγχει η ΕΥΔΑΠ. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της υποδομής και της απόδοσης των εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση των λυμάτων, με στόχο την παροχή ακόμα καλύτερων υπηρεσιών στο κοινό.
Τέλος, ανάμεσα στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται και ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως αυτή της Μεταμόρφωσης. Αυτές οι ενεργειακές αναβαθμίσεις αποβλέπουν στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και στην χρήση πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων λειτουργίας.
Αυτές οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση της υδροδότησης και αποχέτευσης στην περιοχή και για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι πληροφορίες που μοιράστηκαν από τον κ. Βουγιουκλάκη- Γενικό Διευθυντή Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, αναφέρουν σημαντικές εξελίξεις στις δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ, ιδίως όσον αφορά την επεξεργασία των λυμάτων και τη διαχείρισή τους:
Αξιοποίηση της Ιλύος (Λυματολάσπης) ως Εναλλακτικό Καύσιμο: Ο κ. Βουγιουκλάκης αναφέρει ότι ολοκληρώνεται ο αποχαρακτηρισμός της ιλύος που παράγεται από το ΚΕΛ Ψυττάλειας. Αυτή η διαδικασία μετατρέπει τη λυματολάσπη σε εναλλακτικό καύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία. Αυτός ο τρόπος αξιοποίησης της ιλύος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην περιβαλλοντική όσο και στην οικονομική προσέγγιση της διαχείρισής της.
Επέκταση και Εναλλακτικές Επενδύσεις: Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει νέες επενδύσεις ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια σε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης σε νέες περιοχές, κυρίως στην Ανατολική Αττική, σε Ραφήνα – Αρτέμιδα, Μαραθώνα και Κορωπί. Επίσης, περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις των ΚΕΛ και ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως αυτή στη Μεταμόρφωση.
Πρόκληση της Αναβάθμισης του ΚΕΛ Ψυττάλειας: Ο κ. Βουγιουκλάκης αναφέρει ότι το ΚΕΛ Ψυττάλειας αντιμετωπίζει πρόκληση, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας και πρέπει να αναβαθμιστεί σε εγκαταστάσεις 4βαθμίας επεξεργασίας. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι συμβατό με τη νέα και αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία περί επεξεργασίας λυμάτων. Η αναβάθμιση αυτή έχει ως στόχο την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας της επεξεργασίας των λυμάτων.
Συνολικά, αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν μια στρατηγική προσέγγιση της ΕΥΔΑΠ προς τη διαχείριση των λυμάτων, την αξιοποίηση πόρων
Για να φτάσει κανείς στο νησί-εργοστάσιο πρέπει πρώτα να πάει στις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην τοποθεσία «Ακροκέραμος» του Κερατσινίου και από εκεί με πλωτά μέσα να περάσει απέναντι, σε λιγότερο από 10 λεπτά. Στην πολύ σύντομη διαδρομή νιώθεις δέος μπροστά στους τεράστιους γερανούς με τα χιλιάδες κοντέινερ που περιμένουν την τακτοποίησή τους αλλά και στα πελώρια κοντεϊνεράδικα που ρυμουλκούνται αργά και βουβά προς τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης. Αυτή η σύντομη διαδρομή διασχίζει κάθετα το ένα από τα δύο πολυσύχναστα περάσματα εμπορικών και πολεμικών πλοίων με προορισμό τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων προκειμένου να κατανοήσουμε την διαδικασία που ακολουθείται για τη διαχείριση των λυμάτων. Η πρωτοβάθμια επεξεργασία συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων στερεών σωματιδίων, ενώ η επεξεργασία της λυματολάσπης συνήθως αφορά τη μείωση της υγρασίας της λυματολάσπης για τη μείωση του όγκου της προκειμένου να είναι πιο εύκολο το θέμα της απόθεσης.
Μερικά από τα βασικά στάδια επεξεργασίας λυμάτων περιλαμβάνουν:
Πρωτοβάθμια Επεξεργασία: Συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων σωματιδίων με τη χρήση γκρίζων, σίτων ή άλλων μηχανών αποδέσμευσης.
Δευτεροβάθμια Επεξεργασία: Σε αυτό το στάδιο, τα λύματα υποβάλλονται σε βιολογική επεξεργασία, στην οποία μικροοργανισμοί και βακτήρια χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τα οργανικά ρύπανση.
Τριτοβάθμια Επεξεργασία: Αυτή η φάση συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση ακόμη μικρότερων σωματιδίων και ρύπων που μπορεί να περιλαμβάνουν η χρήση φίλτρων, μεμβρανών, ή άλλων προηγμένων μεθόδων επεξεργασίας.
Επεξεργασία Λυματολάσπης: Σε αυτό το στάδιο, η λυματολάσπη απομακρύνεται και επεξεργάζεται, συχνά μέσω διαδικασιών σαν την ξήρανση, την υπεροξείδωση, ή την κομποστοποίηση.
Η επίσκεψή μας στο νησί της Ψυττάλειας μάς επέτρεψε να δούμε πώς λειτουργούν αυτά τα στάδια επεξεργασίας από κοντά. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ότι η διαχείριση των λυμάτων πληροί τα υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας και υγιεινής. Επιπλέον, η αξιοποίηση της λυματολάσπης ως εναλλακτικό καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων.
Λίγο πριν από την αποβίβαση στην Ψυττάλεια, το πρώτο καλωσόρισμα έρχεται από διάφορα θαλασσοπούλια. Αμέσως μετά αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε βιομηχανική ζώνη. Τα μόνα σημεία που ξεφεύγουν από την κυρίαρχη βιομηχανική εικόνα είναι ο λόφος στον οποίο βρίσκεται ο φάρος, με το μικρό πυκνόφυτο άλσος που προέκυψε από δενδροφύτευση, το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου και ένας μικρός περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος. Η θέα που απολαμβάνεις προς τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα, τη Σαλαμίνα, τα Λιπάσματα, τα διερχόμενα πλοία και το απέραντο γαλάζιο είναι σαγηνευτική!
Ρεπορτάζ- φωτο- βίντεο Κατερίνα Τράση
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ