spot_img
21.4 C
Rafina
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Τρεις συλλήψεις για τις πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Βοιωτία – Στο μικροσκόπιο τα αίτια

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Ιόνιο και δύο στη Βοιωτία – Τεχνική αστοχία σε ιδιωτικό δίκτυο ανεμογεννητριών εξετάζεται για τη φωτιά που επεκτάθηκε στην Αττική

 

 

 

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κεφαλονιά και τη Βοιωτία. Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις, υπό συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Η μία σύλληψη αφορά τη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Πάστρα της Κεφαλονιάς. Οι άλλες δύο πραγματοποιήθηκαν για την πυρκαγιά της Βοιωτίας, η οποία εξαπλώθηκε προς τη Δυτική Αττική, αφήνοντας πίσω της δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα και ζημιές σε περιουσίες.

Σύλληψη για τη φωτιά στην Κεφαλονιά

Η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκε περίπου στις 23:20, προκαλώντας άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, του οποίου η ενδεχόμενη εμπλοκή στην εκδήλωση της φωτιάς διερευνάται.

Στο μέτωπο επιχειρούν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και οχήματα, με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ενεργοποιήθηκαν και εναέρια μέσα.

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς οδήγησε στην αποστολή διαδοχικών μηνυμάτων από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εκκενώθηκαν προληπτικά και τουριστικές εγκαταστάσεις στον Κατελειό. Πρώτο Θέμα

Πού στρέφονται οι έρευνες για τη Βοιωτία

Δύο ακόμη συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στη Βοιωτία και, ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους, επεκτάθηκε προς περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Από τις πρώτες ώρες, ειδικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πραγματοποίησαν αυτοψίες στα σημεία από τα οποία εκτιμάται ότι άρχισε η φωτιά. Ελήφθησαν καταθέσεις, συγκεντρώθηκε βιντεοληπτικό υλικό και συλλέχθηκαν ευρήματα από το πεδίο.

Στο σημείο μηδέν πραγματοποιήθηκε επιπλέον τεχνικός έλεγχος με τη συμμετοχή δικαστικού πραγματογνώμονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σπινθηρισμοί από αγωγούς εξετάζονται ως αιτία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της έρευνας, η φωτιά φέρεται να συνδέεται με ιδιωτικό δίκτυο που μετέφερε την ηλεκτρική ενέργεια ανεμογεννητριών προς το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Οι ισχυροί άνεμοι εκτιμάται ότι προκάλεσαν ταλάντωση των αγωγών και στη συνέχεια σπινθηρισμούς. Οι σπινθήρες φέρεται να έπεσαν στη βλάστηση, προκαλώντας την πρώτη εστία, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Η έρευνα στράφηκε στα πρόσωπα που ήταν αρμόδια για τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη και την ασφαλή λειτουργία του συγκεκριμένου δικτύου.

Ποιοι συνελήφθησαν

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθησαν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος φέρεται να είχε υπογράψει τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου, καθώς και ο εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η ποινική αξιολόγηση των στοιχείων και η τελική απόδοση ευθυνών ανήκουν στη Δικαιοσύνη.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης ο ιδιοκτήτης της εταιρείας των ανεμογεννητριών. Αναζητήθηκε εντός των χρονικών ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς να εντοπιστεί.

Συνεχίζεται η διερεύνηση

Η ΔΑΕΕ εξακολουθεί να εξετάζει τα τεχνικά δεδομένα, τις μαρτυρικές καταθέσεις και το διαθέσιμο οπτικό υλικό, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, η καταστροφή στη Βοιωτία και τη Δυτική Αττική είναι εκτεταμένη. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν την καμένη έκταση σε περισσότερα από 65.000 στρέμματα, ενώ η πλήρης αποτίμηση θα γίνει μετά τον έλεγχο του μετώπου. Ναυτεμπορική

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται σε επιμέρους εστίες, καθώς οι άνεμοι διατηρούν υψηλό τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.

Αυτή την εβδομάδα

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας – Ποια παρτίδα αφορά

Να μην καταναλώσουν το προϊόν καλούνται όσοι έχουν προμηθευτεί...

RPN.GR