spot_img
13.4 C
Rafina
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Υπουργείο Παιδείας “Δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο”

 

 

 

«Δεν χάνεται το εαρινό εξάμηνο – Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση».

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΝίκη Κεραμέως, ο αρμόδιος ΥφυπουργόςΒασίλης Διγαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Απόστολος Δημητρόπουλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Περικλής Μήτκας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ευχαρίστησε το Προεδρείο και τα μέλη της Συνόδου για την εξαιρετική συνεργασία τις κρίσιμες αυτές ώρες, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα και για την ετοιμότητα του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά το ακαδημαϊκό εξάμηνο μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όπου τα ΑΕΙ έχουν να επιδείξουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης. Στα υφιστάμενα εργαλεία εκμάθησης προστέθηκαν, μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου και με δωρεάν παραχώρηση των εταιρειών, οι πλατφόρμες της Google και της Microsoft για χρήση από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όπως τόνισε σχετικά η κα Κεραμέως: «Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση.»

Ο κ. Διγαλάκης ανέφερε: «Τα Πανεπιστήμιά μας, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές μας, ανταποκρίνονται στη μεγάλη αυτή πρόκληση δείχνοντας την ωριμότητά τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί από απόσταση για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για κανένα φοιτητή.»

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για το θέμα των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται με προγράμματα κινητικότητας στο εξωτερικό, καθώς και για πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σχετικά με θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης, οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών, η απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, η θεσμοθέτηση κοινών (joint) και διπλών (double) Προγραμμάτων Σπουδών, οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετεγγραφών καθώς και η παροχή διευκολύνσεων (π.χ. σε θέματα visa) στους ξένους φοιτητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Η Υπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τη Σύνοδο αναφορικά με την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘ για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ και κυρίως τον επαναπρογραμματισμό της έλευσης των αμερικανικών Πανεπιστημίων, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  

Αυτή την εβδομάδα

Γιορτές, εποχές και οι μικρές μας Ιθάκες

Υπάρχουν γιορτές που κουβαλούν άρωμα παλιού χρόνου. Και υπάρχουν...

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε δεν έχει ξεχάσει μέχρι και σήμερα ότι οι γονείς του έλειπαν από την βράβευσή του στα Όσκαρ

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε ήταν ένα ανερχόμενο ταλέντο όταν ανέλαβε...

Έξαρση γρίπης και ιώσεων στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για τις γιορτές

Ο υποκλάδος K του ιού της γρίπης A (H3N2)...

Κρήτη: Μαρτύριο για 15χρονη – 28χρονος δημοσίευσε στο Διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες

Υπόθεση παιδικής πορνογραφίας απασχολεί τα τελευταία 24ωρα της διωκτικές...

Από την Νταϊάνα στον πρίγκιπα Τζορτζ: Η αστεγία στην επικοινωνιακή πολιτική του Παλατιού – «Προσφορά ή πλυντήριο;»

Η προβεβλημένη φιλανθρωπία της βρετανικής μοναρχίας δεν είναι ποτέ...

ΝΕΑ

Γιορτές, εποχές και οι μικρές μας Ιθάκες

Υπάρχουν γιορτές που κουβαλούν άρωμα παλιού χρόνου. Και υπάρχουν...

Κρήτη: Μαρτύριο για 15χρονη – 28χρονος δημοσίευσε στο Διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες

Υπόθεση παιδικής πορνογραφίας απασχολεί τα τελευταία 24ωρα της διωκτικές...

Το μέλλον των πόλεων περιλαμβάνει ρομπότ-ταξί – Οδική ουτοπία ή κόλαση;

Έχει περάσει καιρός από τότε που βγήκε στους δρόμους...

Και ο Πάπας έχει αϋπνίες – Τι κάνει ο Ποντίφικας όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στην Ιταλία –και όχι μόνο–...

RPN.GR