spot_img
14 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Κιμαδόπιτα με βουτυρένιο κανταΐφι και ψητές μελιτζάνες

Υλικά

  • 450 γρ συσκευασία φύλλο κανταΐφι
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδας (λιωμένο)
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο (από λάπα)
  • 60-75 γρ ελαιόλαδο
  • 180 γρ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 40 γρ πελτέ τομάτας
  • 120 γρ γλυκό ή κόκκινο κρασί
  • 500 γρ σάλτσα τομάτας
  • 240 γρ ζωμό λαχανικών η κοτόπουλου
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 30 γρ φρέσκο βασιλικό
  • 6-8 μελιτζάνες
  • 400 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • Αλάτι / πιπέρι

     Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο μεσαίο γκριλ ή στους  190 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  2.  Σε ένα ταψί προσθέτουμε τις μελιτζάνες τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι, ραντίζουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα γυρίζοντας στο μεσοδιάστημα τις μελιτζάνες από τη άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  3. Παράλληλα προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (τουλάχιστον για 2’ να πυρώσει καλά) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κιμά τον οποίο έχουμε λαδώσει ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια καβουρδίζουμε για 10’ μέχρι να έχει ένα καφέ χρώμα και στο κάτω μέρος της κατσαρόλας να έχει ‘πιάσει’ ελαφρώς μια στρώση καβουρδισμένου κιμά.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται σε όγκο περίπου 2΄-3΄. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε ελαφρώς και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Με την κουτάλα ‘ξύνουμε’ το κάτω μέρος της κατσαρόλας για να ξεκολλήσει το κολλημένο κομμάτι (ντεγκλασάρισμα) και μόλις το κρασί σχεδόν εξατμιστεί προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 50’ -60’. Τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Μόλις οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, με δύο κουταλιά τις διαχωρίζουμε στη μέση και αφαιρούμε όλη την ψίχα χωρίς τον εξωτερικό φλοιό. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλες τις μελιτζάνες και την ψίχα,  την τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περιττά υγρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή  ταψί ‘ξάνουμε’ το κανταΐφι έτσι ώστε να το ανοίξουμε όσο περισσότερο γίνεται (αυτή η διαδικασία για να γίνει σωστά χρειάζεται 8 – 10 λεπτά). Καλύπτουμε προσωρινά το κανταΐφι για να μην ξεραθεί όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
  2. Σε μία αποσπώμενη φόρμα του κέικ 25-27 εκ. ξεκινάμε και απλώνουμε λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι, ανεβάζοντας και μέρος αυτού περιμετρικά έτσι ώστε το κανταΐφι ουσιαστικά να καλύπτει το κάτω μέρος αλλά και την περίμετρο.
  3. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε το κανταΐφι με την μισή σχεδόν ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια στρώνουμε το ένα τρίτο από την ποσότητα του τυριού, συνεχίζουμε με την μισή ποσότητα από τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε την μισή ποσότητά από τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τέλος καλύπτουμε με την μισή ποσότητα του κιμά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά την διαδικασία και ολοκληρώνουμε την τελευταία στρώση με τυρί.
  4. Καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας με το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο και με τα δάχτυλα μας ζουλάμε ελαφρώς προς το εσωτερικό στην περίμετρο. Βουτυρώνουμε καλά με την υπόλοιπη ποσότητα του βουτύρου.
  5. Ψήνουμε στο φούρνο για 40’ και στη συνέχεια σε ένα ταψί αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και αφαιρούμε μόνο το κάτω μέρος της, κρατώντας το τσέρκι για να μην μας ανοίξει. Ψήνουμε για άλλα 40’ μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα το κανταΐφι.
  6. Για να ξεφορμάρουμε, με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά το κανταΐφι που ακουμπάει με την φόρμα για να ξεκολλήσουμε το τυρί από το τσέρκι. Σερβίρουμε αμέσως. *Σε αυτό το σημείο λόγω του βάρους θα αρχίσει να πέφτει.

 

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Συναυλία Θέμη Μαυρογορδάτου στο Ωδείο Μακτζώρτζ – rpn

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΕΜΗ ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΥ  Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Ραφήνας παρουσιάζει το Σάββατο 13...

Vape On – Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, Ραφήνα: Ο χειμώνας θέλει γεύση… και ατμό!

Ο χειμώνας θέλει γεύση… και ατμό! Το κρύο μπήκε για...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Συναυλία Θέμη Μαυρογορδάτου στο Ωδείο Μακτζώρτζ – rpn

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΕΜΗ ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΥ  Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Ραφήνας παρουσιάζει το Σάββατο 13...

Vape On – Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, Ραφήνα: Ο χειμώνας θέλει γεύση… και ατμό!

Ο χειμώνας θέλει γεύση… και ατμό! Το κρύο μπήκε για...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

RPN.GR