Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι + 2 μικρά κόκκαλα (από το χασάπη)
- 45 γρ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
- 3 φύλλα δάφνης
- 120 γρ. χυμό τομάτας
- 1.5 λίτρο νερό
- 6 γρ. κόκκους πιπεριού (προαιρετικά)
- 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 150 γρ. σελινόριζα ή πατάτα (ψιλοκομμένη)
- 260 γρ. πιπεριές Φλωρίνης (ψιλοκομμένες)
- 250 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
- 120 γρ. καρότα (ψιλοκομμένα)
- 5 – 6 μεσαία λευκά μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
- 100 γρ. γλυκό σταρένιο τραχανά
- Ξύσμα λεμονιού και χυμό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μια επιφάνεια εργασίας κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους, μεγέθους τέτοιου που να χωράνε σε ένα κουτάλι της σούπας.
- Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και με το ελαιόλαδο λαδώνουμε το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίζουμε το κρέας για περίπου 5 – 6 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, το χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το νερό και προαιρετικά 2 κ.γ. κόκκους πιπεριού για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε χωρίς ελαιόλαδο τα κόκκαλα, τα οποία καβουρδίζουμε για 5 – 6 λεπτά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα κόκκαλα στην κατσαρόλα (χωρίς το λίπος από το τηγάνι), χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή (3-4) και σιγοβράζουμε για περίπου 60 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι ή μέχρι το κρέας να είναι αρκετά μαλακό. Ανά διαστήματα με ένα κουτάλι ξαφρίζουμε την επιφάνεια της κατσαρόλας.
- Στον ενδιάμεσο χρόνο ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους.
Όσο πιο μικρούς μπορούμε τόσο καλύτερο για το τελικό αποτέλεσμα.
- Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κόκκαλα, τα αποσύρουμε και προσθέτουμε το γλυκό τραχανά.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και γαρνίρουμε με φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε με παξιμάδια ή καβουρδισμένο ψωμί και στημένο λεμόνι.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ