Για τη βάση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
- Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Ιδανικά πρέπει να φοράμε γάντια για να μη λιώσει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αβγό, το παγωμένο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι, την καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα, και την ανοίγουμε καλά με έναν πλάστη. Αν η λαδόκολλα κάνει τσάκιση προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη, και τη μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ορθογώνια φόρμα 20×30 εκ. με αποσπώμενη βάση.
- Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας.
- Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη ώστε να έχει ύψος 2 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα.
- Τρυπάμε τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία.
- Απλώνουμε μεμβράνη και ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα καθώς ψήνεται.
- Διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, βγάζουμε το βάρος, και ξαναβάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Τα όσπρια που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάρος δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε ξανά μόνο ως βάρος για τις τάρτες.
- Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με τον κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό, και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 10-20 λεπτά να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει η κρέμα.
Για τη σύνθεση
- Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη βάση της τάρτας και την απλώνουμε με μια σπάτουλα.
- Υπολογίζουμε την επιφάνεια της τάρτας και τη χωρίζουμε νοητά σε 9 γραμμές (5 μπλε – 4 λευκές). Υπολογίζουμε και τον σταυρό της ελληνικής σημαίας, πάνω αριστερά.
- Βάζουμε τη σαντιγί σε μια σακκούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι.
- Δημιουργούμε τον σταυρό, σχηματίζουμε γραμμές με τη σαντιγί -όπου έχουμε υπολογίσει τις λευκές- και στοιχίζουμε τα μύρτιλα το ένα δίπλα στο άλλο -όπου έχουμε υπολογίσει τις μπλε γραμμές.
- Σερβίρουμε.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ