Συστατικά
Για τη σάλτσα
- 2 μελιτζάνες
- 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κολοκυθάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
Για τη μπεσαμέλ
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 800 γρ. ρόφημα σόγιας
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- δυόσμο
- ρίγανη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τη μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 4-5 λεπτά για να ψηθούν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, τον πελτέ και σοτάρουμε.
- Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε σε 7-8 δόσεις το ρόφημα σόγιας, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα χειρός.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις δέσει και πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε 100 γρ. από τη μπεσαμέλ στο μείγμα με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε ρίγανη, δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ένα οβάλ πυρίμαχο ταψί 40 εκ. και πασπαλίζουμε με τη μισή φρυγανιά.
- Βάζουμε το μείγμα με τα ζυμαρικά, απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με δυόσμο και ρίγανη.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ