spot_img
10.6 C
Rafina
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Οι συνταγές μου: Χορτόπιτα με φέτα και γιαούρτι

 

 

 

Για τη συνταγή θα χρειαστείς

3 κρεμμύδια, ξερά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 πράσο
1 σκ. σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό χόρτα, διάφορα (σπανάκι, βλήτα, σέσκουλα)
πιπέρι

αλάτι
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά, μεσαία
500 γρ. φέτα
700 γρ. φύλλο χωριάτικο ολικής άλεσης Χρυσή Ζύμη
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
200 γρ. μυρώνια
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το βάζουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5 λεπτά να καραμελώσουν.
Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κρατάμε το πράσινο μέρος στην άκρη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα χόρτα, το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν και πέσει ο όγκος τους.
Μεταφέρουμε σε μπολ για να κρυώσουν.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας.
Αλείφουμε ένα ταψί 25×35 εκ. με ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα φύλλο.Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδοκαι βάζουμε το δεύτερο από πάνω σταυρωτά. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τρίτο φύλλο.
Βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση το γιαούρτι, τα αβγά και το άσπρο τυρί σπασμένο με τα χέρια μας.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μυρώνια, τα φύλλα από τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση, προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε, καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο σταυρωτά, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το τελαυταίο φύλλο.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράσσουμε την πίτα με ένα μαχαίρι.
Απλώνουμε από πάνω με το ελαιόλαδο που περίσσεψε και ψήνουμε για 70 λεπτά.
Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές

Αυτή την εβδομάδα

Αυτό είναι το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας- Πικερμίου – rpn

Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων...

ΠΡΟΣΟΧΗ – Επικίνδυνη κατάρρευση σε τσιμεντένιο μονοπάτι στο Μάτι- rpn

Σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και επισκέπτες εντοπίζεται στο τσιμεντένιο...

Δωρεάν διάθεση φυσικού λιπάσματος (κομπόστ) από τον δήμο Σπάτων Αρτέμιδος – rpn

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025, από...

Καλή καρδιά του Νικόλα Ραφήνα: Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και εορταστικό πρόγραμμα – rpn

Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά με… Καλή Καρδιά στη Ραφήνα Στην κεντρική...

Βράβευση των αριστούχων Λυκείων Νέας Μάκρης και Μαραθώνα από τον Ροταριανό Όμιλο – rpn

Μια ξεχωριστή βραδιά για τον Ροταριανό Όμιλο Μαραθώνας –...

ΝΕΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ – Επικίνδυνη κατάρρευση σε τσιμεντένιο μονοπάτι στο Μάτι- rpn

Σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και επισκέπτες εντοπίζεται στο τσιμεντένιο...

Αίγιο: Νεκρός ο ασθενής που είχε ξυλοκοπήσει γιατρό στο νοσοκομείο – rpn

Απρόσμενη και σκοτεινή εξέλιξη παίρνει η υπόθεση του άγριου...

Η Μπουγάτσα του Σερραίου φέρνει την μαγεία των Χριστουγέννων στη Ραφήνα!

Οι γιορτές πλησιάζουν και η Μπουγάτσα του Σερραίου γιορτάζει...

RPN.GR