Για την παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα από την Ξάνθη,
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, διατηρείται ακόμα ένα πολύ παλιό έθιμο, αυτό με την αλμυρή βασιλόπιτα. Η γλυκιά βασιλόπιτα στη Θράκη και στην Ξάνθη, παραδοσιακά κόβεται μετά την αλλαγή του χρόνου ή και την πρώτη ημέρα, ενώ η αλμυρή βασιλόπιτα στο γιορτινό τραπέζι που στρώνεται το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Φανταστικό φαγητό θα έλεγε κανείς, ιδανική για κάθε γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε να τη φτιάξτε και θα ξετρελαθείτε!
Για το μίγμα
- Καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα.
- Τα κόβουμε με μαχαίρι σε χοντρές φέτες.
- Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί.
- Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα.
- Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το σουσάμι και το αμύγδαλο.
- Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
- Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 4 φύλλα κρούστας λαδωμένα.
- Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Από πάνω, απλώνουμε δυο λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης.
- Σε κάποια από τις στρώσεις βάζουμε το φλουρί.
- Επαναλαμβάνουμε με δυο λαδωμένα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
- Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και με λίγες σταγόνες νερό.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε την αλμυρή βασιλόπιτα σε φούρνο κρεατόπιτα για 1 ώρα στους 180°C, μέχρι να ροδίσει καλά.
Extra μυστικό για την αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα
- Ραντίζουμε την κρεατόπιτα με ελαιόλαδο και με λίγο νερό, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ