spot_img
15.4 C
Rafina
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας : Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στον φούρνο

Συστατικά

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κύβους κότας
  • 1-2 κ.σ. μουστάρδα
  • ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
  • 1-2 σκ. σκόρδο
  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • 1,5 κιλό μπριζόλες χοιρινές, καρέ
  • 6 πατάτες, μέτριες, καθαρισμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 200 ml νερό, ζεστό
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • ρίγανη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
  • Σε ένα μούλτι ή σε ένα γουδί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τους κύβους, τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό από 2 λεμόνια, το σκόρδο, το μέλι και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε τη μαρινάδα-σάλτσα μας μέσα σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζουμε μέσα στο ταψί.
  • Σε ένα ξύλο κοπής, προετοιμάζουμε τις μπριζόλες μας.
  • Στις μπριζόλες μας από την εξωτερική μεριά του κεντρικού κοκάλου υπάρχει συνήθως ένα παχύ στρώμα λίπους. Για να μπορεί να ψηθεί σωστά αλλά και για να πάρει όμορφο σχήμα η μπριζόλα μας ένα καλό tip είναι να κάνουμε τομές στο κομμάτι αυτό κάθετες προς το κεντρικό κόκαλο.
  • Γυρνάμε τη μπριζόλα κάθετα (όρθια) πάνω στο ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τομές πλάτους 1 εκ. στο λίπος μέχρι να φτάσουμε το κεντρικό κόκαλο. Με το ψήσιμο μαζεύει το λίπος και φαίνεται σαν στη μπριζόλα μας να έχουν γίνει πολεμίστρες.
  • Προσθέτουμε και τις μπριζόλες στο ταψί μαζί με τη ρίγανη, το θυμάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Φροντίζουμε η πλευρά του λίπους να ακουμπάει περιμετρικά το ταψί, για να ψηθεί και να γίνει τραγανό.
  • Εάν έχουμε χρόνο, καλό είναι να τις αφήσουμε για 12 ώρες να μαριναριστούν μέσα στο ψυγείο σκεπάζοντάς τες με αλουμινόχαρτο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τις πατάτες και τις μπριζόλες μία φορά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα με εξήντα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, να μείνει το φαγητό με τη λεμονάτη σάλτσα του και να πάρει καλό χρώμα το κρέας. Αφού ξεσκεπάσουμε, μόλις πάρουν χρώμα, γυρνάμε τις μπριζόλες για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.
  • Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τις πατάτες, λίγα μυρωδικά και μπόλικο ζουμάκι.

Αυτή την εβδομάδα

Λευκή Νύχτα στη Ραφήνα – Γιορτή για μικρούς και μεγάλους στις 19 Δεκεμβρίου – rpn

Η Ραφήνα φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται τη...

Απεργία ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16/12: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – rpn

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου...

Ραφήνα: Παρουσίαση βιβλίων και κοινωνική δράση για παιδάκι 1 έτους από την πόλη μας – rpn

Κοινωνική Δράση Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Παρουσίασης Βιβλίου Η Γνώση...

Κατάσχεση ενός τόνου κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά από το ελληνικό FBI – Τέσσερις συλλήψεις – rpn

Πάνω από έναν τόνο κοκαΐνης εντόπισαν και κατέσχεσαν οι...

ΝΕΑ

Απεργία ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16/12: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – rpn

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου...

Ραφήνα: Παρουσίαση βιβλίων και κοινωνική δράση για παιδάκι 1 έτους από την πόλη μας – rpn

Κοινωνική Δράση Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Παρουσίασης Βιβλίου Η Γνώση...

Βανδαλισμοί ξανά στο Γυμνάσιο Ραφήνας: Παρέμβαση της Δημάρχου Δήμητρας Τσεβά

Για ακόμη μία φορά, εικόνες βανδαλισμού καταγράφηκαν στο σχολικό...

Η βαθμολογία στη Super League μετά την ολοκλήρωση της 14ης αγωνιστικής

Ο Άρης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με τις...

RPN.GR