spot_img
12.1 C
Rafina
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Χωριάτικη κοτόπιτα

Συστατικά

 

 

 

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 900 γρ. κοτόπουλο, μαγειρεμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • θυμάρι
  • 150 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τη σύνθεση

  • 700 γρ. φύλλο χωριάτικο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τον κόλιανδρο και το μπούκοβο για να αρωματίσουμε το λάδι.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν.
  • Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε και στα δύο τηγάνια από 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο το μεταφέρουμε στο τηγάνι με τις πιπεριές.
  • Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για να σοταριστεί και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ.
  • Βάζουμε ρίγανη, θυμάρι, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 28χ36 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε άλλα 2 φύλλα, κάθετα με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο κάθετα με τα προηγούμενα και ρίχνουμε όλη τη γέμιση.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ρίχνουμε από πάνω όλο το ελαιόλαδο που έχει μείνει και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε τον κόθρο.
  • Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα με τη σχάρα ψηλά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Ακόμη μια διάρρηξη στη Διώνη, το βράδυ της Πέμπτης – rpn

Διάρρηξη σημειώθηκε στη Διώνη, στην οδό Ολυμπιάδος, γύρω στις...

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ραφήνας Πικερμίου με αναλώσιμο υλικό – rpn

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με αναλώσιμο υλικό. ----ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ---- Ο Δήμος...

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – rpn

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε πενταμελή κινεζική αντιπροσωπεία από την...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Ακόμη μια διάρρηξη στη Διώνη, το βράδυ της Πέμπτης – rpn

Διάρρηξη σημειώθηκε στη Διώνη, στην οδό Ολυμπιάδος, γύρω στις...

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ραφήνας Πικερμίου με αναλώσιμο υλικό – rpn

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με αναλώσιμο υλικό. ----ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ---- Ο Δήμος...

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – rpn

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε πενταμελή κινεζική αντιπροσωπεία από την...

Ψάχνοντας την ευτυχία: Πέντε μαθήματα ζωής για να την ανακαλύψεις

Είναι δύσκολο να είμαστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζουμε. Η...

Κοκαΐνη: Θα γλιτώσει η Ευρώπη από το «λευκό τσουνάμι»;

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής και για άλλη μία...

RPN.GR