Συστατικά
Για τη σάλτσα τεριγιάκι
- 120 γρ. σάκε
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ. τζίντζερ
- 1 κρεμμύδι
- 150 γρ. σάλτσα σόγιας
- 5 σκ. σκόρδο
- 5 κλ. θυμάρι
- 500 γρ. νερό
Για τα καλαμάρια
- 6 καλαμάρια, μέτρια, καθαρισμένα, με τα πλοκάμια τους
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- φέτες λάιμ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα τεριγιάκι
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σάκε.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί η μισή ποσότητα για περίπου 3-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.
- Κόβουμε το τζίντζερ σε κομμάτια και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, το τζίντζερ, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το νερό, ανακατεύουμε, και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 10 λεπτά. Όσο κρυώνει τόσο θα σφίγγει.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τα καλαμάρια
- Ετοιμάζουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καλαμάρια, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Χαράζουμε ελαφρά κατά μήκος τις πλευρές από κάθε καλαμάρι, τα τοποθετούμε στη φωτιά, και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τεριγιάκι, και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και το σχοινόπρασο.
- Σερβίρουμε με φέτες λάιμ.
Tip
Για ψήσιμο στον φούρνο: Τους δίνουμε χρώμα στο τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15-20 λεπτά.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ