Συστατικά
Για το σιρόπι
- 800 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 2 στικ κανέλα
- 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι
Για την καρυδόπιτα
- 10 αβγά, μεσαία
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 300 γρ. καρυδόψιχα
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 στικ κανέλας, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση και 1 κ.σ. μέλι.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση και γίνει διάφανο, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αβγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την καρυδόψιχα και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.
- Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.
- Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×35 εκ..
- Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.
- Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας, δυόσμο και λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ