spot_img
15 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθόπιτα με φέτα

Συστατικά

 

 

 

Για το φύλλο

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 350 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 800 γρ. κολοκύθα, τριμμένη
  • 350 γρ. γάλα
  • 150 γρ. τραχανά ξινό
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αβγά, μεσαία

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το φύλλο

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τις πιπεριές σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε να χρυσαφίσουν τα λαχανικά.
  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Βάζουμε την κολοκύθα στο τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά 10-15 λεπτά ώστε να χάσει την υγρασία της.
  • Προσθέτουμε το γάλα. τον τραχανά, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, τη ρίγανη, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε φύλλο περίπου 20×40 εκ. Αν κολλάει η ζύμη τότε πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το 1/5 από τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί 35 εκ.
  • Τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο του ταψιού σε σχήμα σαλιγκαριού. Ενδιάμεσα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Αυτή την εβδομάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 21/12/2025

https://youtu.be/S7AFs_PQBaY

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Λευκή Νύχτα Ραφήνας: όταν η πόλη έγινε γιορτή – φωτογραφίες – πολλά βίντεο RPN

Η Ραφήνα έζησε το βράδυ της Παρασκευής μια από...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

ΝΕΑ

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

RPN.GR