Συστατικά
Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 λάχανο, μεγάλο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 1/4 ματσάκι δυόσμο
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 αβγό, μέτριο
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. ρύζι νυχάκι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κύβο λαχανικών
- πιπέρι
- 50 γρ. σταφίδες ξανθές
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. μαϊντανό
- 1 κ.σ. δυόσμο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τους λαχανοντολμάδες
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
- Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε εγκάρσια το κοτσάνι από το λάχανο.
- Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το νερό να το σκεπάζει και το βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε με προσοχή το λάχανο από την κατσαρόλα.
- Με τη βοήθεια μιας πιρούνας, βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα που έχουνε μαλακώσει και ξεκολλάνε εύκολα.
- Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο λαχανικών και το πιπέρι.
- Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε στην άκρη τη σάλτσα μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από 14 φύλλα για να τυλιχτούν οι ντολμάδες πιο εύκολα.
- Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα και τα κρατάμε σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το λάχανο, τον κιμά, το αβγό, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. Αναμειγνύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γεμάτη γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό τον ντολμά.
- Σε ένα πυρέξ 25×35 εκ. απλώνουμε στον πάτο του μια στρώση σάλτσας.
- Στοιχίζουμε τους λαχανοντολμάδες με την ένωση προς τα κάτω, πάνω στη σάλτσα. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σάλτσα στο πυρέξ.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ