Για το λεμονάτο λαχανόρυζο με κιμά, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 2-3 κουταλιές) και ροδίζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε τη σεληνόριζα και το λάχανο για 3-4 λεπτά. Τα προσθέτουμε στον κιμά, προσθέτουμε και τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το λαχανόρυζο.
Τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τα βότανα, άνηθο και μαϊντανό.
Αν θέλουμε προς το τέλος του βρασμού, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να χυλώσει ωραία.
Αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.
Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ